miercuri, ianuarie 26

Cîțu în locul lui Orban? Atacul lui Rareș Bogdan la liderul PNL anunță ofensiva Ardealului pe axa Boc-Bolojan-Sighiartău-Florin Roman

3
2158

Vă spun o chestiune dureroasă. Uneori mi se părea că atunci când eram la măsuța mea de realizator cu o audiență foarte mare și o influență foarte mare în emisiune aveam mai multă putere decât ca prim-vicepreședinte al partidului de guvernământ. Partidul nu a fost condus clasic, tradițional, așa cum a fost condus PNL, PDL în epoca pre Ludovic Orban. Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării”, a declarat duminică prim-vicepreședintele Rareș Bogdan, la Aleph News.

Rareș Bogdan spune că Ludovic Orban s-a opus propunerii sale de remaniere a unor miniștri precum Ion Ștefan sau Monica Anisie pe motiv că ar da un semnal de neîncredere.


Eu, de exemplu, în iunie am solicitat împreună cu Robert Sighiartău primenirea Guvernului. Nu am făcut-o în spațiul public (…) Am spus înaintea verii să schimbăm 4-5 miniștri. După aia am spus în septembrie. S-a refuzat, a spus nu, că asta înseamnă că nu avem încredere. S-a dovedit că schimbarea lui Costache cu Nelu Tătaru a fost de bun augur. Nelu Tătaru a fost unul dintre cei mai buni miniștri ai Sănătății. (…) Le-am atras atenția că scenariul 1996-2000 (nr. guvernarea CDR, care a dus la dispariția PNTCD), este unul care îmi vine de fiecare data în minte (…) Dacă nu vreți să trăim anul 2024 cu un PSD de 38-40% și cu un AUR de 20-25% și dacă nu vreți să votați candidatul PSD la prezidențiale, ca să nu iasă AUR sau să votați candidatul AUR să nu iasă candidatul PSD, alegeți voi cum, pentru că nu va intra dreapta nici măcar în turul doi cu un candidat, trebuie să ne redefinim, să reformăm partidul”, a explicat europarlamentarul PNL.

Rareș Bogdan critică modul în care Ludovic Orban conduce partidul și ia deciziile, denunțând comportamentul discreționar al acestuia.

Cu excepția unui singur om, toți premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieșit de acolo trăncăniți la cap. Au ieșit de acolo cu capul umflat. La toți li se pare că fără ei universul nu mai funcționează, că sunt mesianici pentru România și pentru omenire și niciunul cu excepția lui Emil Boc, restul s-au stricat la cap.  Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo și să rămână omul care a fost, la rândul lui i s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate. Să ne înțelegem. El nu e un om rău. El e un premier care a fost bun într-o perioadă înfiorătoare pentru România. Eu îi contest modul în care a condus și modul în care a fost discreționar în decizii. El nu a consultat partidul când a vorbit despre un ministru. A venit cu o listă pe care a supus-o votului”, a afirmat prim-vicepreședintele liberal, în interviul în care i-a cerut demisia lui Orban de la șefia PNL și a spus că gruparea reformistă va avea un candidat unic pentru funcția de președinte al partidului.

Florin Roman, dur până la capăt cu liderul PNL

El a avertizat că, fără o reformă internă, PNL poate ajunge sub 20% la următoarele alegeri. Rareș Bogdan s-a plasat printre reformatori, alături de Emil Boc, Ilie Bolojan și Robert Sighiartău.

Aceasta este și axa pe care vor acționa rivalii lui Ludovic Orban. Practic, este vorba de o ofensivă a taberei ardelene din PNL împotriva celei din sud-estul României, acolo unde Orban are un suport puternic în continuare.

Florin Roman vrea și el ”capul” lui Orban

Declarațiile lui Rareș Bogdan au fost cumva anticipate de atacul europarlamentarului de zilele trecute la adresa lui Vlad Voiculescu ministrul USRPLUS al Sănătății.

Prin declarațiile dure la adresa acestuia (legat de cazul pacientului cu accident vascular cerebral, lăsat să aștepte ore bune la Spitalul Corabia), Rareș Bogdan a pozat deja în port-drapelul luptei cu USRPLUS, după negocierile pentru formarea Guvernului, pe care tabăra PNL din Ardeal le-a considerat un eșec.

Înainte cu câteva zile, și Florin Roman, liderul deputaților PNL și parlamentar de Alba, a dat și el declarații critice la adresa lui Orban.

Roman a fost cel mai dur cu liderul liberal în timpul negocierilor cu USRPLUS, considerând că Ludovic Orban a făcut concesii prea mari lui Barna și Cioloș, pentru a nu pierde funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Florin Cîțu, asul din mâneca liberalilor ardeleni împotriva lui Orban

Florin Cîțu, arma taberei liberale din Transilvania pentru a-l debarca pe Orban de la șefia PNL

Într-o ședință cu scîntei la sediul PNL, mai mulți lideri PNL i-au reproșat atunci lui Ludovic Orban modul în care a negociat ministerele care revin partidului. Printre criticii cei mai duri ai liderului PNL s-au numărat atunci Ilie Bolojan, Rareș Bogdan, Emil Boc, Florin Roman și Marian Petrache.

”Domnule Orban, ați vândut partidul. Voi face turul României pentru a le spune primarilor ca le-ați vândut partidul pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților”, i-a spus și Florin Roman liderului PNL.

Pe de altă parte, Virgil Guran, unul dintre oamenii de încredere al lui Ludovic Orban, care a fost instalat la șefia grupului senatorial al PNL, i-a luat apărarea liderului liberal.

Miza acestor tensiuni din PNL este congresul partidului, pe care Orban îl vrea organizat cât mai repede, pe când rivalii săi care vor să-l susțină pe premierul Cîțu la șefia partidului vor un congres mai în toamnă, ca să se poată organiza mai bine.

Atacul lui Rareș Bogdan de duminică seara a arătat că războiul pentru putere din interiorul PNL a trecut la faza cuțitelor lungi.

E așteptată acum replica lui Ludovic Orban.

 

3 comments

  1. Corrie 18 ianuarie, 2021 at 00:10 Răspunde

    Individul asta infumurat, autosuficient pana la grandomanie,este de fapt manipulat de pedelisti,iar printre cei ce fac presiuni asupra sa,ca doar se vad des la Parlamentul European,este…ghiciti?BA-SECU,caci partiduletul sau rupt din PDL,a ramas in afara parlamentului in tara ,iar in familia popularilor europeni nu are multe zile,fara partid parlamentar la el acasa,nu credeti? Asta este de fapt miscarea lui basescu,dorinta sa de a pune mana pe PNL prin oamenii sai de acolo,fosti subalterni,ca MICUTUL BOC,SLUGA FIDELA PANA LA ARESTAREA UDROAICEI,VA AMINTITI?Iar acest autointitulat “jurnalist”,este acum portavocea lui Boc si prin Boc a lui Basescu..ori e prost de da in gropi,ori stie ce face…

  2. Lia 18 ianuarie, 2021 at 09:33 Răspunde

    Peste tot era alaturi de Orban si celalalt “reformist”,Sighiartau!Asta inseamna “izolare” pentru papitoiul cu papion ,prietenul presei penalilor?Caci interviul cu cristoiu a fost la aleph teveu,postul tv de rezerva al puscariasului voiculescu!Nu mai spun ca tot timpul vorbeste(gura fara minte!) ba la ghita teveu,ba la dece-chirieac sau pescurse-buble,ca tot indemna patronul gusa sa fie prieteni cu totii ,jurnalistii penalilor!!

Leave a reply