sâmbătă, iunie 15

Ziua Justiţiei – Gorghiu: „Există probleme ce frământă sistemul”

0
401

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a pledat, în mesajul său de Ziua Justiţiei, pentru colaborare şi dialog în găsirea unor soluţii bune şi echilibrate pentru asigurarea atât a funcţionalităţii şi eficienţei sistemului judiciar, cât şi a calităţii actului de justiţie.

„Mă simt onorată să transmit (…) un mesaj de La mulţi ani! cu ocazia acestei zile (…) celor implicaţi în realizarea actului de justiţie. Rolul Justiţiei într-un stat de drept este unul vital întrucât asigură realizarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor săi. Ultimii ani au adus pentru România progrese extraordinare în multe domenii dar, în acelaşi timp, au fost complicaţi de crize succesive. De fiecare dată, soluţiile de echilibru au fost cele care ne-au permis să mergem în direcţia sănătoasă, să asigurăm stabilitatea şi predictibilitatea ţării.

Experienţa din toată această perioadă ne arată importanţa colaborării celor trei puteri ale statului: Legislativă, Executivă şi Judecătorească. (…) Acţionând împreună, cu loialitate, profesionalism şi eficienţă, ele asigură statului capacitatea permanentă de adaptare la noi provocări, rezilienţa şi capacitatea de reacţie”, se arată mesajul transmis, duminică, de Gorghiu.

Potrivit acesteia, „oamenii nu trebuie să se raporteze la sistemul de justiţie cu reticenţă, ci să îl perceapă ca pe un serviciu public performant, eficient, adaptat societăţii, la care pot apela cu uşurinţă, fără costuri exagerate de timp sau bani”.

Ea menţionează că profesioniştii din sistemul de justiţie i-au semnalat că lipsa de educaţie juridică şi civică reprezintă „rădăcina problemelor”, motiv pentru care se va implica pentru a corecta acest lucru, solicitând sprijin nu doar juriştilor, ci şi specialiştilor în ştiinţele educaţiei.

„Este adevărat că traversăm o perioadă în care există probleme ce frământă sistemul de justiţie. Sunt deschisă colaborării şi dialogului pentru găsirea celor mai bune şi echilibrate soluţii pentru toate problemele şi cred că este necesar să ne concentrăm acum asupra soluţiilor care să asigure atât funcţionalitatea şi eficienţa sistemului judiciar, cât şi calitatea actului de justiţie văzut ca serviciu public. Am explicat public că rezultatul unor măsuri de reformă nu poate fi depopularea unui sistem de oamenii săi calificaţi şi cu mare experienţă. În Justiţie, există resursă umană bine pregătită, rezultatul acumulărilor obţinute prin reformele făcute în timp de statul român”, a subliniat Gorghiu.

Ministrul Justiţiei consideră că există toate premisele ca 2023 şi 2024 să fie ani buni pentru modernizarea infrastructurii sistemului judiciar.

Guvernele care s-au succedat în ultima perioadă au lansat programe mari de investiţii după decenii de stagnare din acest punct de vedere. (…) Vor fi realizaţi paşi foarte importanţi în ceea ce priveşte digitalizarea sistemului de justiţie. Proiectele aflate în derulare la Ministerul Justiţiei sunt avansate. Mai multe instanţe din România se vor muta în casă nouă chiar de anul acesta, iar pe viitor vom deschide noi şantiere pentru că există mari nevoi în sistem.

Cartierul Justiţiei rămâne un proiect prioritar pentru noi, iar evoluţiile din ultimul timp sunt pozitive. Investiţiile în resursa umană, precum şi în infrastructura sistemului de Justiţie vor continua. Disponibilitatea Ministerului Justiţiei pentru dialog şi cooperare instituţională este totală pentru că scopul nostru, al tuturor, este unul înalt: asigurarea independenţei Justiţiei, îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie şi creşterea încrederii cetăţenilor. La mulţi ani Justiţiei române şi tuturor profesioniştilor din sistem!”, a transmis Gorghiu.

Ministrul Justiţiei menţionează, într-o postare pe Facebook, un succes înregistrat în această săptămână de sistemul judiciar, şi anume, trimiterea în instanţă a dosarului „Medusa”, privind traficul de droguri. Gorghiu atrage atenţia că dependenţa de droguri găseşte adepţi din ce în ce mai tineri şi afirmă că instituţia pe care o conduce şi Ministerul de Interne vor face eforturi comune pentru diminuarea acestui fenomen, atât prin prevenirea, cât şi prin combaterea lui, în şcoli şi în afara lor.

În această perioadă complicată, când prea multe voci critică justiţia din România, eu vreau să arăt eforturile din sistemul judiciar. Parchetul îşi face treaba pe o temă cutremurătoare pentru societatea românească: traficul şi consumul de droguri. Săptămâna aceasta, dosarul „Medusa”, care priveşte inclusiv aprovizionarea şi comercializarea drogurilor către consumatori de vârste tinere şi foarte tinere, a fost trimis în instanţă. Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 8 inculpaţi. Acuzaţiile: constituirea unui grup infracţional organizat, la care a aderat şi un minor de 15 ani, trafic de droguri de risc şi mare risc şi deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu. Dependenţa de droguri e reală şi găseşte adepţi din ce în ce mai tineri”, a scris Gorghiu în postare.

Leave a reply