duminică, septembrie 24

Ziua în care UE și-a luat Europa înapoi și AUR a murit deja. Kovesi are cuvântul!

6
4063

De câte ori n-ați auzit: ”Uniunea Europeană o să moară”, ”UE este slabă și divizată”, ”Europa n-a fost în stare să aibă o poziție comună în criza COVID”?

Sunt câteva dintre stereotipurile eurosceptice, promovate și în România de către adepții ideii că Europa unită practic nu există.

Iar un subiect care le-a dat apă la moară acestor eurosceptici este acela că Ungaria și Polonia au făcut pe ”Gică-Contra” ori de câte ori Budapesta sau Varșovia au intrat în coliziune cu valorile continentale.

Una dintre aceste valori este respectarea statului de drept – principiu fundamental pe care s-a construit Uniunea Europeană.

Viktor Orban, premierul Ungariei, stăpânește cu putere aproape despotică o democrație care nu seamănă deloc cu cea de la vestul țării sale, a purificat sistemul judiciar și a încălecat presa independentă, iar afacerile camarilei sale de partid domină piața ”liberă” încât Fidesz ar fi mai degrabă un nume mai potrivit decât ”Ungaria”.

Însă stilul prea cumsecade european n-a reușit niciodată să producă schimbări între Bruxelles și cele două capitale est-europene, în ciuda plângerilor de pe întreg continentul.

Războiul hibrid declanșat însă de Rusia și suprapunerea sa peste pandemia COVID au zdruncinat însă mecanismele de decizie ale UE. Iar acum s-a întâmplat un lucru fără precedent, care arată că Europa a luat, în sfârșit, taurul de coarne.

Joi, 10 decembrie 2020, am primit vestea că Europa a pus cu botul pe labe Ungaria și Polonia, care doreau să blocheze adoptarea bugetului UE din cauză că nu erau de acord cu condiția privind legarea fondurilor europene de statul de drept. 

”Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că liderii UE au căzut de acord în privința pachetului financiar de 1.800 miliarde de euro, destinat reconstrucției economiei în Europa după pandemia de Covid-19 și că Ungaria și Polonia au renunțat să mai blocheze bugetul multianual.

Noul mecanism european de condiţionalitate, adoptat prin majoritate calificată în urma unei înţelegeri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE, permite suspendarea fondurilor europene în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta încalcă statul de drept, dacă statele membre aprobă prin majoritate calificată această măsură împotriva respectivei ţări.

Acuzând că acest mecanism nu are criterii clare şi poate fi folosit ca un instrument politic arbitrar de sancţionare a ţărilor care promovează politici neagreate la Bruxelles, Ungaria și Polonia au blocat prin veto pe 16 noiembrie bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi planul „Next Generation”, care are la bază un fond de 750 de miliarde de euro din care statele membre vor accesa credite şi granturi”, notează G4Media.

Așadar, acum s-a terminat cu joaca de-a Europa! Ungaria și Polonia au încasat sume imense din fonduri europene, și meritul lor că au făcut-o, sugrumând în paralel democrația pe care au promis că o respectă atunci când au semnat tratatul de aderare la UE.

Sperau c-o vor putea lungi, dar Macron, Merkel&co. au înțeles că ulciorul nu poate merge de multe ori la apă și au pus piciorul în prag: vreți în Europa, respectați regulile UE! Nu? OK, rămâneți fizic pe hartă, dar fără banii Europei!

Nucleul dur al UE luase în calcul formula de a vota bugetul pentru 25 de țări, deci fără Ungaria și Polonia, ceea ce ar fi însemnat un dezastru pentru ele. Imaginați-vă, prin comparație, că România nu avea bani de șomaj tehnic pentru pandemie și înmulțiți cu 1.000  sau chiar mai mult – asta era dimensiunea nenorocirii financiare a celor două țări cu regimuri de mână forte.

Planul UE a funcționat. Asta arată că Europa a învățat să joace tare pe cartea ei.

Într-o lume de secol XXI, nu poți rezista ca mare jucător mondial decât ”spate în spate”, unitatea face puterea. Orice sursă de instabilitate ucide forța de coeziune a grupului (asta ar trebui să învețe și axa PNL-USRPLUS) și, la scara timpului, poate face din UE o victimă ușoară pentru Rusia, China și alți satrapi ai democrației.

Și mai e clar un lucru: regimurile așa-zis ”i-liberale” de tip Viktor Orban sau ce dorea Dragnea la noi nu au niciun viitor. Poate mai rezistă niscaiva ani, însă tot la scara timpului vor fi praf și pulbere.

Ce să mai vorbim de AUR, formațiune intrată și ea defazat în hora naționalismului care te lasă să mori de foame! UE le spune deja adio grupărilor extremiste.  

De aceea, forța motrice a acestui curent ”conservatorist” – cu statul-națiune, enclavizarea în jurul ”valorilor creștine” și izolaționiste – va pieri în timp.

La fel se va sparge și bula naționalist-extremistă de tip Le Pen, Salvini, Farage.

Trump deja s-a dus, luînd cu el speranțele celor care credeau că lumea care vine va fi a intoleranței, a urii, a celor ce se bat cu Biblia în piept și dau lecții de moralitate planetei în timp ce schimbă neveste ca pe ciorapi sau fac la bani murdari de nu-i mai întorc cu lopata.

Ungaria, Polonia și cei care mai cred că pot supraviețui punând mai presus de libertate radicalismul anti-avort sau neolegionarismul de tip AUR au primit ieri o mare lovitură. La fel, adepții teoriilor conspirației, ai fake news, antivacciniștii și toți cei care pun în pericol stabilitatea continentului. Nu le place? E simplu: trag granițe în jurul lor și fac foamea sau acceptă jocul global și basta.

În Europa, va rezista cel care seamănă cu Europa veche și valorile ei: lege, libertate, justiție, stat de drept, diversitate etnică, multiculturalitate.

Este o mare victorie și pentru Parchetul European condus de Kovesi, pentru că ăsta e jobul lui: să-i ”ardă” pe cei care cred că pot folosi, la ei în țară, banii Europei pentru a-și consolida statutul de țar în detrimentul libertății adevărate.

Cât privește România, victoria UE împotriva Poloniei și Ungariei este o veste și mai bună; accidente ca ROMEXIT-ul pus la cale de PSD nu vor mai fi posibile, dintr-un motiv simplu: cei care vor declanșa un nou atac la justiție vor rămâne fără bani de pensii și salarii, grație noului mecanism de finanțare pe care Polonia și Ungaria au vrut să-l blocheze, dar au pierdut bătălia cu Europa unită.

Iar dacă au de gând să-și ”tragă” partea din drenaj de fonduri europene, intră Kovesi pe fir, acum cu altă protecție decât la București! Plus că de data asta nu mai depinde de Tudorel Toader.

6 comments

    • Korilo 11 decembrie, 2020 at 17:51 Răspunde

      Mai Laurenti ce amesteci uleiul cu apa ? Vrei tu sa faci un amalgam de roz albie si de una purpurie? Ce are coada vacii cu stampila primariei ? Ce ai tu cu AUR ? Au luat voturi de la partidele toxice care va subventioneaza si care v-au infintat?În Europa, va rezista cel care seamănă cu Europa veche și valorile ei: lege, libertate, justiție, stat de drept, diversitate etnică, multiculturalitate si ei tocmai asta promoveaza !Iar pe Kovesi nu o mai flutura ca Bau Bau pentru nimeni ca fiecare nas isi are nasul !

Leave a reply