marți, ianuarie 21

Ziariştii din Diaspora încep lupta cu virusul „fake news”. Proiectul RoZoomPress şi campania „Ne Pasă”

2
1244

Un grup de ziarişti români stabiliţi în patru ţări europene au lansat campania „Ne Pasă”, dedicată românilor din diaspora în contextul epidemiei de coronavirus.

Campania face parte dintr-un proiect online născut la începutul lunii aprilie, din dorinţa de a oferi o informare corectă şi completă despre situaţia din ţările cele mai lovite de pandemie din Europa: Italia, Marea Britanie, Spania şi Franţa.

Jurnaliştii respectivi sunt Ciprian Apetrei (jurnalist şi profesor, Franţa), Cornelia Crîşmaru (Italia), Miruna Căjvăneanu (Italia), Alina Harja (jurnalist şi scriitor, Londra), Anca Mihai (Italia), Gelu Vlaşin (jurnalist şi scriitor, Spania).

Aflaţi în carantină, aceştia discută în mediul virtual despre viaţa de zi cu zi şi cum îşi desfăşoară activitatea pe timp de pandemie. Ei au decis să împărtăşească online cu publicul aceste întâlniri şi astfel s-a născut ideea de a fonda o platformă de ştiri şi comentarii din Italia, Spania, Anglia şi Franţa, numită RoZoom Press, relatează Agerpres.

Potrivit jurnalistei Anca Mihai, fost corespondent al AGERPRES în Italia, ideea platformei RoZoom Press s-a născut din necesitatea de a avea o privire de ansamblu asupra fenomenului global COVID-19, adunând într-un singur loc informaţiile de bază care sunt puse la dispoziţia ziariştilor din România şi românilor răspândiţi prin Europa.

În cadrul campaniei „Ne Pasă” fondatorii RoZoom Press vor organiza o dezbatere pe platforma Zoom în fiecare săptămână pe teme de actualitate şi extind invitaţia colegilor din România care li se pot alătura cu informaţii primare.

”Obiectivul nostru este acela de a limita răspândirea ştirilor false pentru că avem contacte directe cu autorităţile internaţionale şi putem verifica informaţiile. Este mare nevoie de o informare corectă şi acest lucru îl demonstrează şi mesajele primite, la doar câteva ore de la publicarea platformei, de la românii aflaţi în impas în diverse ţări. Ajutorul nostru concret este punerea acestora în legătură cu cine îi poate ajuta”, a declarat Anca Mihai pentru AGERPRES.

Tema primei întâlniri a fost „sursele de informare”. Următoarea dezbatere va fi transmisă live pe platforma Zoom miercuri 15 aprilie, de la 20:00 ora României, anunţă RoZoom Press într-un comunicat de presă. Această întâlnire online va avea titlul ”Sunt românii din diaspora vinovaţi de epidemia din România?”, în contextul în care întoarcerea românilor din diaspora şi răspândirea virusului este o temă care a creat un adevărat clivaj în societate.

”În calitate de jurnalişti profesionişti suntem cu atenţia sporită atât pe evenimentele din ţările în care trăim, cât şi pe ceea ce se întâmplă în România. Încercăm să filtrăm toate datele cu luciditate şi să ajutăm pe oricine să înţeleagă ce se întâmplă în jurul nostru”, a explicat Anca Mihai.

Obiectivul platformei informale este unul clar: o informare care să meargă dincolo de titlurile alarmiste, de realitatea prezentată distorsionat. Direct de la sursă. Fără etichete. Fără prejudecăţi. Cu obiectivul de a pune întrebări şi a căuta răspunsuri. Pornind de la viaţa de zi cu zi. Tema primei întâlniri a fost “sursele de informare”.

Următoarea dezbatere va fi transmisă live pe platforma Zoom, miercuri, 15 aprilie, de la ora 20:00, ora României, şi va avea ca obiect o temă care a creat un adevărat clivaj în societate: Întoarcerea românilor din diaspora şi răspândirea virusului. Sunt românii din diaspora vinovaţi de epidemia din România?

Pe agenda următoarelor dezbateri: Fake News în cinci ţări (inclusiv România), măsurile de ajutorare luate de fiecare ţară în parte, ce bune practici pot fi aplicate în România, ce strategii adoptă fiecare ţară pentru a ieşi din criză.

Contact:

Miruna Cajvaneanu +39 388.65.15.430 (Roma)

Gelu Vlaşin +34 601.31.95.50

Leave a reply