sâmbătă, iulie 13

Zelenski: „Aliaţii nu vor sprijini Ucraina dacă atacă în Rusia”

0
220

Coaliţia care sprijină lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse nu va sprijini Kievul dacă acesta va muta ostilităţile pe teritoriul rusesc, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite CNN, citat de agenția news.ro.

„Cred că acesta este un mare risc, cu siguranţă vom fi lăsaţi singuri”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat presei naţionale, unde a fost întrebat dacă a venit momentul unei astfel de mişcări pe teritoriul rusesc.

Zelenski a declarat că lupta Ucrainei pentru a-şi recâştiga propriul teritoriu a fost ajutată în mod esenţial de relaţiile cu aliaţii săi.

Progresul şi responsabilitatea Ucrainei pe câmpul de luptă „sunt întotdeauna bilaterale”, a declarat Zelenski, adăugând că partenerii internaţionali sunt parte a oricărei victorii, a oricărui avans în contraofensivă, a oricărei acţiuni defensive şi a oricărei slăbiciuni.

Zelenski a mai spus că el crede că este posibil să „împingă demilitarizarea Rusiei” în Crimeea prin mijloace politice.

Declaraţiile vin în contextul în care în ultimele câteva luni s-a înregistrat o creştere a atacurilor pe teritoriul rusesc, oficialii ruşi afirmând că dronele şi bombardamentele ucrainene au făcut victime printre civili, informează g4media.

Oficialii de la Kiev au făcut aluzie la aceste incidente – Zelenski a declarat după atacurile cu drone de luna trecută, de exemplu, că războiul „se întoarce în Rusia” – dar Ucraina refuză adesea să îşi asume în mod explicit responsabilitatea pentru atacurile de peste graniţă.

În schimb, Ucraina şi-a asumat creditul pentru atacurile cu drone maritime şi alte tipuri de armament asupra Crimeei controlate de Rusia şi a ţintelor din jurul Mării Negre, promiţând că vor urma şi altele.

Moscova a anexat peninsula şi a declarat-o teritoriu rusesc în 2014, într-o mişcare denunţată ca fiind ilegală de Ucraina, SUA şi organismele internaţionale. Kievul a declarat că obiectivul său de a alunga Rusia din Ucraina include recuperarea Crimeei.

Leave a reply