Zelenski promite eradicarea corupției din Ucraina

0
313

Ales președinte în 2019, pe baza promisiunii că va schimba modul în care a fost guvernat până acum fostul stat sovietic, Zelenski a anunțat că a acceptat demisia unui ministru adjunct după ce acesta a devenit urmărit penal pentru că a primit mită.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că nu va tolera niciun act de corupție, chiar dacă aceasta a fost pusă în plan secund după ce țara a fost invadată de Rusia, și a promis decizii ferme pentru combaterea sa.

Angajamentul lui Zelenski vine pe fondul unor acuzații de corupție la nivel înalt, inclusiv un raport privind practici dubioase în achizițiile militare, în ciuda faptului că oficialii promovează intens mesajul de unitate națională pentru a face față invaziei.

„Vreau ca acest lucru să fie clar: nu va mai exista nicio întoarcere la ceea ce a fost în trecut, la felul în care trăiau unii oameni apropiați de instituțiile statului sau cei care și-au petrecut întreaga viață vânând funcții”, a spus Zelenski într-un mesaj video.

Potrivit romania.europalibera, Ucraina are o istorie lungă de corupție și instabilitate guvernamentală.

Transparency International a clasificat în 2021 corupția din Ucraina pe locul 122, din 180 de țări, nu cu mult mai bine decât Rusia.

Uniunea Europeană a făcut din reformele anticorupție una dintre cerințele sale cheie pentru aderarea Ucrainei la forul european, după ce anul trecut i-a acordat Kievului statutul de candidat la UE.

„Astăzi, Cabinetul de miniștri al Ucrainei a demis un ministru adjunct care a fost anchetat de NABU (Biroul Național Anticorupție al Ucrainei – n.r.). Oamenii legii au toate oportunitățile să efectueze o anchetă și să aducă cazul în fața instanței.

Și vreau ca acesta să fie semnalul nostru pentru toți cei ale căror acțiuni sau comportament încalcă principiul justiției. Desigur, acum accentul principal este pe apărare, politică externă și război. Dar asta nu înseamnă că nu văd și nu aud ce se spune în societate la diferite niveluri.

Iar săptămâna aceasta va fi un moment pentru decizii adecvate. Aceste decizii au fost deja pregătite. Nu vreau să le anunț acum, dar totul va fi corect. În fiecare situație, vom analiza totul în detaliu. Problemele legate de energie și achiziții. Relațiile dintre guvernul central și regiuni. Tot ce ține de achizițiile militare.

Societatea va primi informații complete, iar statul va face pașii puternici necesari.

Și asta nu e ceva temporar, e un răspuns real. Acestea sunt acțiuni concrete. Asta așteptăm cu toții de la instituțiile noastre. De la stat.

Mulțumesc forțelor de ordine care protejează legea, interesele statului și asigură justiția! Sunt recunoscător jurnaliștilor care analizează toate faptele și stabilesc imaginea completă!

Toți trebuie să ne facem partea pentru unitatea noastră. Prin justiție forța societății și puterea statului sunt unite”, a spus Zelenski.

Leave a reply