Zelenski: ”Negociem şi sperăm să continuăm să salvăm oamenii din Azovstal”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, în mesajul adresat poporului ucrainean, că se negociază şi speră în salvarea oamenilor din Azovstal, din Mariupol, civili, femei şi copii.

El a arătat că este nevoie de timp pentru a scoate oamenii din acele subsoluri şi că a vorbit cu secretarul general al ONU, António Guterres, ce au de făcut pentru a-i salva pe cei din Mariupol.

El mai spune că a doua etapă a operaţiunii de evacuare din Mariupol a fost finalizată şi 344 de persoane au fost salvate din oraş şi de la periferie, transmite News.ro, citat de g4media.ro.

”Negociem şi sperăm să continuăm să salvăm oameni din Azovstal, din Mariupol. Mai sunt civili. Femei, copii. (..) Este nevoie de timp pentru a ridica oamenii din acele subsoluri, din acele adăposturi subterane. În condiţiile actuale, nu putem folosi echipamente speciale pentru curăţarea resturilor. Totul se face manual. Dar credem că totul se va rezolva”, a spus preşedintele Ucrainei în mesajul video.

El afirmă că a vorbit astăzi cu secretarul general al ONU, António Guterres, despre salvarea celor din Mariupol.

”Astăzi, invadatorii ruşi au lansat o nouă lovitură cu rachete în oraşele noastre. La Dnipro, Mykolaiv, Odesa, Zaporizhzhia. În oraşele Donbas şi alte regiuni ale ţării noastre. Toate aceste crime vor primi răspunsuri adecvate. Atât legal, cât şi destul de practic – pe câmpul de luptă”, afirmă Zelenski.

Liderul Ucrainei mai spune că a doua etapă a operaţiunii noastre de evacuare din Mariupol a fost finalizată astăzi şi 344 de persoane au fost salvate – din oraş şi de la periferiile acestuia.

Zelenski se declară recunoscător tuturor celor care fac operaţiunea de evacuare reuşită: Iryna Vereshchuk, Andriy Yermak, David Arakhamia, reprezentanţilor ONU, Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi tuturor celor care au ajuns la un acord şi au oferit linişte şi coridoare oamenilor.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că peste 100 de persoane evacuate din oţelăria Azovstal din Mariupol, inclusiv unele rănite, au ajuns, marţi, la Zaporijie, relatează The Guardian.

De asemenea, vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, a afirmat că 106 persoane au fost evacuate din Azovastal şi susţine că încetarea focului nu a fost suficient de lungă, iar sute de oameni au rămas blocaţi sub dărâmături, inclusiv 40 de soldaţi grav răniţi. Vereşciuk mai acuză trupele ruse că au schimbat acordurile privind evacuările, iar oamenii din oraşele Tokmak şi Vasîlivka nu au putut pleca, potrivit CNN.

Leave a reply