luni, septembrie 26

Zelenski: ”Încă un pas important spre aderarea la UE”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a afirmat că, după discuțiile cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cât şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, se aşteaptă să primească un răspuns pozitiv în iunie cu privire la dobândirea statutului de candidat UE de către Ucraina.

”Acest război nu este doar pentru libertatea noastră, ci şi pentru libertatea tuturor europenilor,” a reafirmat el potrivit News.ro.

”Astăzi, am mai făcut un pas – un pas foarte important şi nu doar formal – pe drumul nostru către Uniunea Europeană. Ucraina a transmis cea de-a doua parte a răspunsurilor la un chestionar special care urmează să fie completat de fiecare ţară care aspiră să facă parte din Uniunea Europeană. De obicei durează luni, dar am făcut totul în câteva săptămâni”, a spus Zelenski, afimrând că este un document care conţine mii de pagini.

El a precizat că a avut discuţii despre integrarea europeană a Ucrainei atât cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cât şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, informează hotnews.ro.

Le-am mulţumit în numele întregului popor ucrainean pentru sprijinul acordat ţării noastre. Pentru atenţia la nevoile noastre şi mai ales acum – în acest timp dificil de război. Ei ştiu bine că acest război nu este doar pentru libertatea noastră, ci şi pentru libertatea tuturor europenilor. (..) Ne aşteptăm să primim un răspuns pozitiv în iunie cu privire la dobândirea statutului de candidat UE de către ţara noastră”, a spus Zelenski în mesajul către națiunie.

El a mai menţionat că i-a mulţumit Preşedintelui Comisiei Europene pentru munca depusă la crearea unui Fond fiduciar pentru reconstrucţia Ucrainei după război, după victorie şi pentru eforturile asupra unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

De asemenea, spune că preşedintele Charles Michel a vizitat Odesa şi a văzut cu ochii lui ce înseamnă marea blocată.

”Niciun port nu funcţionează în Odesa. Probabil că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Odesa după al Doilea Război Mondial”, a arătat el, precizând că viaţa obişnuită legată de mare este blocată de Rusia, şi acest lucru afectează nu numai Ucraina.

”Fără exporturile noastre agricole, zeci de ţări din diferite părţi ale lumii sunt deja în pragul penuriei de alimente. Şi în timp, situaţia poate deveni de-a dreptul teribilă. Politicienii discută deja despre posibilele consecinţe ale crizei preţurilor şi ale foametei din Africa şi Asia. Aceasta este o consecinţă directă a agresiunii ruse, care poate fi depăşită numai împreună – de toţi europenii, de întreaga lume liberă. Poate fi depăşită punând presiune asupra Rusiei, forţând efectiv Rusia să oprească acest război ruşinos”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Leave a reply