Zarra – locul cu ZERO cazuri de coronavirus, deşi este înconjurat de focare de infecţie

1
1149

Zarra este o localitate imună la coronavirus, în această pandemie, deşi regiunea din jurul ei – Valea Ayora – a fost una dintre cele mai afectate de Covid-19, atât în ​​cazuri pozitive, cât și în mortalitate.

Dar Zarra, situată chiar în centrul acelei zone, a reușit să combată virusul cu un comportament exemplar din partea cetățenilor săi şi cu ajutorul unui Consiliu municipal care s-a transformat şi s-a dat efectiv peste cap pentru a evita infecțiile cu orice preț.

„Nu a existat altă formulă decât respectarea strictă a orientărilor și protocoalelor stabilite de autoritățile politice și de sănătate. Comportamentul tuturor vecinilor noștri a fost exemplar și au efectuat o carantină strictă”, spune primarul din Zarra, Ángel Pérez Boluda.

Satul are 359 de locuitori și zero cazuri de coronavirus. Zarra este înconjurat de Ayora, Jarafuel și Teresa de Cofrentes, trei dintre orașele cele mai afectate de Covid-19 și cu unele dintre cele mai mari rate de fatalitate. Ayora, cu o populație de 5.312 locuitori, a avut 59 de infecții, o rată de 1 la fiecare 111 de locuitori și a înregistrat nouă decese. Teresa de Cofrentes, cu 636 de locuitori, a raportat cinci cazuri – unul la fiecare 78 – și un decedat. Iar Jarafuel, cu 754 de rezidenți, a avut nouă pozitivi și patru decese.

Primarul din Zarra a devenit vedeta presei locale

La această listă, deși nu se învecinează cu Zarra, trebuie să adăugăm Jalance, cu 26 de cazuri și opt decese. Un pic mai departe, deși în zona de influență, există municipalități mai mari, precum Requena și Utiel, care au avut multe cazuri pozitive de Covid-19.

„Am fost foarte clar de la început cum trebuie să acționăm. Există multe persoane în vârstă și o populație de risc. Din acest motiv, am solicitat ca oamenii să nu plece de acasă, iar Consiliul Local a fost responsabil de livrarea de alimente și medicamente la domiciliu. Cheia a fost menţinerea carantinării populației”, spune primarul, care subliniază că scutul împotriva coronavirusului a fost menținut, în ciuda faptului că orașe precum Ayora sau Teresa de Cofrentes sunt la mai puțin de cinci kilometri.

Imagine de la o fiestă mai veche a satului

În Zarra există un cabinet medical și toate consultaţiile se fac telefonic. Acum, odată cu relaxarea, a reapărut teama, după cum au constatat reporterii Las Provincias.

„Este normal. Vecinii, care au urmat protocolul, se tem de oamenii care vin la Zarra să-și petreacă vacanța. Sperăm să putem continua la fel, că toată lumea respectă regulile și că situația poate fi ținută sub control”, concluzionează primarul acestei municipalități din Valle de Ayora, care a supraviețuit fără niciun caz de coronavirus, deşi satul este înconjurat de infecții cu Covid-19.

Creştere uşoară a infecţiilor în Spania. Madrid şi Barcelona deţin majoritatea

Cazurile pozitive de coronavirus au revenit în această sâmbătă pe creştere, cu 271 de cazuri raportate de Ministerul Sănătății. Este cel mai mare număr de când s-a schimbat sistemul de notificare și cazurile diagnosticate în ultimele 24 de ore sunt raportate zilnic. În ultimele două zile, cifra a fost sub 200.

Cele două regiuni cu cea mai mare creștere sunt Madrid (95 de cazuri într-o singură zi) și Catalunya (88). În cea din urmă, autoritățile medicale au alertat asupra unuia dintre focarele care a forțat izolarea a zeci de persoane, inclusiv paralizarea avansului unui teritoriu, Lleida, spre a doua fază a relaxării, așa cum era planificat.

Per total, infecţiile s-au prăbuşit în Spania de la 9.222 în cea mai neagră zi (31 martie) la câte sute doar în 24 de ore, în condiţii de testare masivă.

De la relaxarea măsurilor de carantină, au mai reapărut mici focare, în special la petreceri de famili şi discoteci, dar extinderea lor a fost ţinută sub control.

1 comment

Leave a reply