sâmbătă, aprilie 27

Ce altă țară l-a numit pe Xi „dictator”. China nemulțumită de această descriere

0
153

China a atacat Germania după ce ministrul său de externe l-a numit pe Xi Jinping „dictator” și l-a convocat pe ambasadorul Berlinului pentru o mustrare, în cea mai recentă explozie a tensiunilor cu o putere democratică occidentală cu privire la modul în care liderul chinez este descris în străinătate.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a făcut aceste remarci într-un interviu pentru Fox News în timpul unei vizite în Statele Unite săptămâna trecută.

Întrebată despre războiul Rusiei în Ucraina, ea a spus: „Dacă Putin ar câștiga acest război, ce semn ar fi acesta pentru alți dictatori din lume, precum Xi, președintele chinez?”.

Guvernul chinez a convocat-o duminică pe ambasadoarea Germaniei în China, Patricia Flor, pentru a protesta față de comentariile lui Baerbock, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe pentru CNN.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că Beijingul este „extrem de nemulțumit” de comentariile lui Baerbock și că se opune „cu fermitate” acestora.

Nu este prima dată când China a dat dovadă de sensibilitate față de modul în care liderii străini se referă la Xi – cel mai asertiv lider chinez dintr-o generație care a centralizat puternic puterea și care se află la aproape un an de la începutul celui de-al treilea mandat de cinci ani, care a depășit toate normele.

În iunie, președintele american Joe Biden s-a referit, de asemenea, la Xi ca la un „dictator”, provocând o reacție violentă din partea Beijingului.

Comentariile făcute de Germania sunt extrem de absurde, încalcă grav demnitatea politică a Chinei și reprezintă o provocare politică deschisă”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul unui briefing de presă obișnuit.

Atât întrebarea referitoare la comentariile lui Baerbock, cât și răspunsul lui Mao lipsesc din transcrierea oficială a briefingului, postată ulterior pe site-ul ministerului.

Ministerul chinez de Externe omite adesea conținutul pe care îl consideră sensibil din transcrierile ședințelor sale regulate de informare.

La momentul respectiv, Ministerul de Externe al Chinei s-a arătat iritat de comentariile lui Biden, afirmând că acestea „contrazic grav faptele de bază și încalcă grav eticheta diplomatică”.

În 2000, predecesorul lui Xi, Jiang Zemin, a obiectat în mod faimos că a fost numit „dictator” într-un schimb de replici cu jurnalistul american Mike Wallace în cadrul emisiunii „60 Minutes” de la CBS.

„Vrei să spui că sunt un dictator?”, a răspuns în engleză un Jiang aparent surprins, izbucnind în același timp în râs și numind descrierea „o mare greșeală”.

„Foarte sincer vorbind, nu sunt de acord cu afirmația ta că sunt un dictator”, a spus el. „Modul dumneavoastră de a descrie cum stau lucrurile în China este la fel de absurd ca și cum ar putea suna <Nopțile Arabe>.”

Berlinul are o relație complicată și delicată cu China, cel mai mare partener comercial al său, lucru care a stârnit dezbateri și căutări sufletești în Germania, în special în urma invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit CNN.

Războiul de la Moscova a scos la iveală cât de dependentă a devenit Germania de gazul rusesc, iar criticii politicii externe a Germaniei au citat vulnerabilități similare în relația sa cu China.

Relațiile au fost tensionate de refuzul Beijingului de a condamna invazia Rusiei în Ucraina, de parteneriatul său tot mai mare cu Moscova și de poziția sa militară față de Taiwan și în Marea Chinei de Sud – alegeri care au stârnit alarmă și o înăsprire a atitudinilor în capitalele europene față de China.

Germania a încercat să reseteze relațiile cu Beijingul, încercând în același timp să își reducă dependența economică față de China catalogând China drept „partener, concurent și rival sistemic” și a anunțat că își va reduce dependența de China în „sectoare critice”, inclusiv în domeniul medicamentelor, al bateriilor cu litiu utilizate în mașinile electrice și al elementelor esențiale pentru fabricarea cipurilor.

Ministrul de externe Baerbock a făcut presiuni pentru o poziție mai dură față de China, în special în ceea ce privește drepturile omului și Taiwanul declarând că China reprezintă o provocare pentru „principiile fundamentale ale modului în care trăim împreună în această lume”.

Discursul său a atras comentarii dure din partea publicației chineze de stat Global Times, care a acuzat-o că „defăimează China” și că are „prejudecăți adânc înrădăcinate” împotriva acestei țări.

Leave a reply