sâmbătă, octombrie 1

Washington Post: „Eurovision a fost întotdeauna plin de politică”

Scandalul de la Eurovision 2022 a ajuns în atenția Washington Post, care dedică un editorial acestui subiect.

În ciuda faptului că organizatorii insistă că această competiție muzicală nu are un substrat politic, istoria Eurovision contrazice această afirmație, atrage atenția Tess Megginson în editorialul ei din cotidianul american.

Redăm integral articolul de opinie.

***

Aproape în fiecare an, din 1956, oameni din întreaga Europă și din afara ei s-au adunat sub un singur acoperiș pentru un eveniment care promite o sărbătoare a unității și culturii europene. Este evenimentul care ne-a oferit ABBA după cântecul câștigător din 1974, „Waterloo”, și victoria lui Céline Dion din 1988 cu „Ne partez pas sans moi”. Aceste victorii le-au catapultat spre celebritate.

Pe 14 mai, finala Eurovision 2022 a avut loc în Italia. Au participat douăzeci și cinci de țări, de pe întreg globul, de la Islanda până în Australia. La sfârșitul concursului de patru ore, Ucraina a fost încoronată câștigătoare – o victorie deosebit de uimitoare, deoarece țara sfâșiată de război continuă să se apere împotriva invaziei Rusiei.

Intrând în finală, mulți au presupus că melodia Ucrainei „Stefania”, interpretată de Orchestra Kalush, va câștiga concursul. Cântecul și costumele au avut rădăcini în folclorul ucrainean. Spectacolul a fost plin de energie, cu o punere în scenă creativă și versuri emoționante în ucraineană.

Observatorii au anticipat, de asemenea, voturi de solidaritate pentru Ucraina din partea statelor sale europene. Ei au înțeles că, deși concursul se mândrește cu faptul că este „apolitic”, Eurovision a fost întotdeauna plin de politică – de la vot până la spectacole. Performanțele au reflectat adesea gândirea politică și au reacționat la climatul de pe continent, oferind, în același timp, șansa țărilor care se confruntă cu amenințări la adresa suveranității lor, precum Ucraina, să dea dovadă de hotărâre. integral stiritvr.ro

Leave a reply