
Companiile de medicamente implicate în bătălia cu pandemia SARS-CoV-2 au transmis marți congresmanilor americani că proiectează o creștere majoră a livrărilor de vaccinuri care va ajunge la peste 140 de milioane de doze suplimentare în următoarele cinci săptămâni.
Reprezentanții Moderna și Pfizer, companiile producătoare ale primelor vaccinuri anti-COVID apărute pe piață, au spus că au rezolvat provocările de producție și sunt în măsură să depășească lipsa care a împiedicat lupta națiunii americane împotriva noului coronavirus, relatează Washington Post.
„Din cauza nevoii uriașe de a vaccina mai mulți oameni, am accelerat producția de doze”, a declarat John Young, chief business officer al concernului Pfizer, pentru un subcomitetul de supraveghere și investigații din Congresul american.
Dar obținerea unei creșteri la această scară rămâne încă descurajantă, relatează jurnaliștii de peste Ocean.

Fabrica Pfizer
Pfizer și Moderna, companiile cu singurele vaccinuri autorizate până acum în SUA, vor trebui să își mărească livrările combinate până în prezent cu 75 de milioane de doze, pentru a atinge ținta promisă de 220 de milioane de doze până pe 31 martie.
Acesta este un obiectiv de 28 de milioane de doze în fiecare săptămână, în medie, mult mai mare decât performanța lor de până acum.
Administrația Biden a declarat săptămâna trecută că dozele alocate statelor vor crește de la 11 milioane la 13,5 milioane pe săptămână și a direcționat, de asemenea, 2 milioane de doze către farmacii.
Dacă companiile vor reuși să își îndeplinească proiecțiile, aceasta ar semnala începutul sfârșitului unei perioade de profundă frustrare și ar marca un progres mai rapid împotriva unei pandemii care a luat 500.000 de vieți în Statele Unite.
Lansarea mai lentă decât era anticipat a campaniei de vaccinare a împiedicat atingerea unei ținte de 70 sau 80 la sută din populația SUA (care este de aproximativ 330 de milioane de persoane necesare pentru a obține imunitatea efectivă împotriva coronavirusului).
Guvernul federal a cheltuit aproximativ 16 miliarde de dolari pentru dezvoltarea clinică și de laborator, lansarea rapidă a producției și plasarea comenzilor avansate de vaccin.
„Multe dintre aceste companii au primit investiții federale semnificative pentru a-și construi capacitatea de producție anul trecut, în timp ce studiile lor clinice erau încă în desfășurare, astfel încât să putem livra rapid milioane de vaccinuri de îndată ce au fost autorizate”, a declarat Diana DeGette, din Camera Reprezentanților (Colorado), președinta subcomitetului amintit, în observațiile sale din deschiderea ședinței.
„Două vaccinuri au fost autorizate, iar producția crește, dar există încă o ofertă insuficientă pentru a satisface cererea actuală”.
Pfizer și Moderna, care produc atât vaccinuri cu ARNm, nu au depășit programele de livrare stabilite de administrația Trump în decembrie, când vaccinurile lor au primit autorizație de urgență de la Food and Drug Administration.
Dar ambele companii își exprimă încrederea în ultimele lor promisiuni, după ce au continuat să investească în producție și să progreseze constant în producție. Combinate, cele două companii au contracte pentru a furniza 600 de milioane de doze, despre care spun că vor fi gata până la sfârșitul lunii iulie.
Pfizer, care este în parteneriat cu BioNTech din Germania în producția vaccinului său, a stabilit un calendar agresiv pentru creșterea livrărilor în săptămânile următoare, potrivit mărturiei lui Young.

Vaccinul Johnson&Johnson e gata de aprobare în SUA
Compania a investit bani în dublarea dimensiunilor loturilor și a adăugat noi spații de fabricație.
Pfizer a raportat săptămâna trecută, în timpul vizitei președintelui Biden la fabrica de producție din Kalamazoo, Michigan, că a redus timpul de fabricație de la 110 zile la aproximativ 60 de zile.
Doi oficiali ai administrației Biden au spus că este puțin probabil ca 220 de milioane de doze de vaccin să fie distribuite până la sfârșitul lunii martie, chiar dacă o cantitate care se apropia de acest total ar fi fost alocată statelor și altor jurisdicții fără a fi expediată până atunci.
Nancy Messonnier, directorul Centrului Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii, a estimat pe 20 decembrie, la o ședință a unui comitet consultativ, că vor exista 40 de milioane de doze administrate în decembrie, 60 de milioane în ianuarie și 100 de milioane în februarie – proiecții care s-au dovedit mult peste realitate.
Oficialii federali au declarat că dozele livrate au fost împărțite în mod egal între cele două companii. Aproximativ 44 de milioane de oameni au primit prima injecție, iar aproape 20 de milioane dintre acei oameni care au primit ambele injecții necesare, pentru un total de aproximativ 64 de milioane de administrări.
Promisiunea lui Pfizer este de a furniza 120 de milioane de doze până la sfârșitul lunii martie, în timp ce Moderna a spus că va furniza 100 de milioane de doze până atunci.

Imagine din fabrică Moderna
Pentru a-și atinge obiectivul, Pfizer ar trebui să elibereze mai mult de 2 milioane de doze pe zi, sau mai mult de 14 milioane pe săptămână, în următoarele cinci săptămâni.
Compania furnizează în prezent aproximativ 9 milioane de doze pe săptămână, potrivit unuia dintre oficialii federali implicați în efortul de vaccinare, cu promisiunea că poate urca constant la aproximativ 13 milioane de doze pe săptămână până la începutul lunii aprilie.
Se așteaptă ca Moderna să ridice producția la aproximativ 10 milioane pe săptămână, a spus oficialul.
„Pe măsură ce lucrăm pentru îndeplinirea acestor obiective, învățăm continuu și colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri și cu guvernul federal pentru a identifica modalități de a aborda blocajele și de a accelera producția noastră”, a declarat președintele Moderna, Stephen Hoge.
Vaccinul Johnson & Johnson cu o singură injecție, care se așteaptă să fie autorizat pentru utilizare de urgență imediat după acest weekend, va oferi, de asemenea, un impuls semnificativ, deși oficialii federali spun că doar câteva milioane de doze vor fi disponibile imediat.
După un început lent, compania va livra 20 de milioane de doze până la sfârșitul lunii martie, a declarat reprezentantul Johnson & Johnson în mărturia pregătită pentru Congres.
Până la sfârșitul lunii aprilie, se preconizează că această companie va fi livrat aproape 60 de milioane de doze în Statele Unite, au declarat oficialii – ceea ce arată că se află pe drumul cel bun pentru a-și îndeplini promisiunea de a furniza 100 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie.
„Producerea vaccinului nostru este un proces extrem de complex care necesită capacități și experiențe deosebite”, a declarat Richard Nettles, vicepreședinte al afacerilor medicale din SUA pentru divizia Janssen a Johnson & Johnson, în mărturia pregătită pentru subcomitetul din Congresul SUA care investighează situația vaccinării. Ca rezultat, există provocări semnificative inerente scalării producției și accelerării calendarului necesar pentru un vaccin anti-coronavirus.
În pregătirea pentru creșterea așteptată a vaccinului, oficialii federali organizează locuri de vaccinare în masă pe stadioane și parcuri din toată țara. Aceștia direcționează mai multe oferte de vaccin direct către farmaciile cu amănuntul. Și le spun statelor că, în câteva luni, oferta de doze ar putea începe să depășească cererea, necesitând un efort dublat pentru a convinge oamenii reticenți să fie imunizați.
Andy Slavitt, consilier principal de la Casa Albă pentru răspunsul la coronavirus, a spus că își petrece atât de mult timp pe modelele din partea cererii, cât și pe cele care abordează lipsa de aprovizionare. Factorii comportamentali care influențează ezitarea vaccinului, a spus el, prezintă o „provocare diferită, dar nu mai puțin critică, decât ridicarea unei fabrici care să producă mai mult”.
Mărturia pregătită pentru audierea din Camera a oferit o privire publică mai detaliată în interiorul producției de vaccinuri de către companii care sunt în mod tradițional secrete cu privire la procedurile și datele lor de producție, relatează Washington Post.
Lipsa vizibilității programelor de producție pentru Pfizer, în special, a fost o sursă de frustrare pentru oficialii federali, deși înalții oficiali ai administrației Biden susțin că au linii de comunicare mai puternice cu procesul de fabricație decât administrația Trump.
Aceasta include monitorizarea personală a producției „după cum este necesar”, potrivit unui înalt oficial al administrației Biden care a vorbit cu condiția anonimatului, din cauza sensibilității problemei.