Vreți să mergeți la dentist? Ce spune OMS despre riscuri COVID în cabinetele stomatologice

0
1085

Ceea  ce multă lume știa din logica vieții confirmă acum oficial Organizația Mondială a Sănătății: cabinetele stomatologice sunt o sursă puternică de infectare cu COVID 19, dat fiind specificul lor unde medicii lucrează cu cel mai mare difuzor potențial de particule de coronavirus: gura.

Benoit Varenne

Organizația Mondială a Sănătății recomandă amânarea vizitelor de rutină la stomatolog. Experții mai au nevoie de timp pentru a stabili care este riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2 prin aerosoli, întrucât încă nu au date suficiente.

Curățarea dinților cu jet de aer sau apă și îndepărtarea cu ultrasunete a depunerilor sunt proceduri care aruncă în aer particule minuscule. Acestea ar putea purta noul coronavirus.

Benoit Varenne, expert OMS în sănătate dentară: „Toate aceste echipamente generează ceea ce noi numim particule purtate de aer sau aerosoli. Cei care lucrează în domeniul sănătății orale sunt expuși unui risc mare de a fi infectați cu coronavirus sau de a transmite infecția pacienților”.

OMS recomandă evitarea sau minimizarea tuturor procedurilor dentare care generează aerosoli.

Probabilitatea transmiterii virusului prin aerosoli, prin microparticule sau particule purtate de aer, este o necunoscută în acest moment.

În România, este celebrul cazul medicul Taner Chemal, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în chirurgie orală din România, care a murit în seara zilei de joi, 23 iulie, la spitalul Colentina, unde a fost internat cu Covid-19.

Dr. Chemal Taner, specialist în implantologie avansată, chirurgie orală şi parodontologie, era fondatorul clinicii Implantodent din Constanţa şi unul dintre pionierii chirurgiei stomatologice din România, realizând în premieră mai multe intervenţii complicate.

Leave a reply