A început runda a doua a votului pentru președinţie: Maia Sandu vs. Igor Dodon
Prezența la vot la ora 9 a fost de 5,75% adică de 161 617 alegători, după cum informează CEC.
În fața secțiilor de votare se adunaseră oameni încă dinainte de a se deschide, la ora 7. Sunt așteptați la urne 3,2 milioane de moldoveni. S-au luat măsuri speciale pentru că sunt alegeri organizate într-o perioadă specială.
Pe fundalul pandemiei de coronavirus și al unui număr record de noi infectări zilnice, de peste 1.300 de cazuri, în Republica Moldova se desfășoară duminică, 15 noiembrie, al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.
După cum declara la Europa Liberă Dorin Cimil, președinte CEC, după turul de scrutin de pe 1 noiembrie s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire a funcționarilor electorali, membri ai birourilor electorale. Aceștia au fost plasați în carantină și înlocuiți cu alții al căror instructaj s-a făcut în intervalul dintre cele două tururi.
La primul tur, pe 1 noiembrie 2020, participarea a fost de numai 42,76%. Rata cea mai mare de absenteism s-a înregistrat rândul tinerilor sub 25 de ani care au votat doar în proporție de 8%.
În acest al doilea tur de scrutin se confruntă Maia Sandu, lidera PAS și câștigătoarea primului tur (36,16% ), cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, candidat independent (32,61%), susținut de Partidul Socialiștilor.
Sunt deschise 2.143 de secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, între care 42 pentru cetățenii cu drept de vot de pe malul stâng al Nistrului şi alte 139 în străinătate, dintre care cele mai multe în Italia (30), Federaţia Rusă (17), România (13) şi Statele Unite ale Americii (12).
Primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost monitorizat de 1884 observatori naţionali şi de 309 observatori internaţionali. De asemenea, 77 de observatori din partea organizaţiilor neguvernamentale şi a misiunilor diplomatice şi 156 de observatori înaintaţi de către concurenţii electorali au fost acreditaţi pentru secţiile de votare din afara ţării.
După ce corectitudinea primul tur a fost contestată de diverse organizații care au criticat dezorganizarea, finanțările dubioase ale campaniei și turismul electoral, CEC a decis să acrediteze mai mulți observatori.
Așadar, turul al doilea al prezidențialelor din Republica Moldova, de la 15 noiembrie, va fi monitorizat de mai mulți observatori decât primul tur. Comisia Electorală Centrală a mai acreditat încă 185, dintre care 23 sunt din străinătate.
La secțiile de votare pentru diasporă au fost acreditați 41 de observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a concurenților electorali.