Votanții PSD, speriați de COVID! Număr mic de alegători peste 65 de ani. Nicușor Dan, avantajat
Alegerile locale de azi se desfășoară într-o premieră: oamenii au ieșit la vot în plină pandemie, când există riscul infectării la tot pasul, deci inclusiv în secțiile prevăzute cu urne pentru alegători.
Este posibil ca acesta să fie motivul pentru care au ieșit din case mai puțini alegători peste 65 de ani decât la alte alegeri. La ora 14.00, doar 27,73% din votanții cu vârsta peste 65 de ani votaseră la nivel național în România.
Acest procent este cu atât mai surprinzător cu cât, de regulă, în prima parte a zilei votează în general oamenii de la sate.
În schimb, procentul celor cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani care votaseră până la aceeași oră a fost sensibil mai mare: 38,99%.
Mare este, de asemenea, numărul tinerilor și al populației active cu vârsta cuprinsă între 18 și 44 de ani: 34,28% dintre votanții din aceste grupe de vârstă fuseseră la urne până la ora 14.00.
O astfel de situație a fost remarcată și în Capitală, ceea ce este un mare avantaj pentru Nicușor Dan, candidat independent la Primăria Bucureștiului, susținut de PNL și USRPLUS.
Astfel, numărul tinerilor care au venit la vot în București până la ora 12.00 este mai mare decât la alegerile locale din 2016, a declarat duminică Marius Pieleanu, care conduce un exit-poll Avangarde CURS în Capitală.
De obicei, pensionarii din București – de unde își trage ”seva” electorală Gabriela Firea – votau masiv în prima parte a zilei, or, din spusele lui Marius Pieleanu – atenție, un sociolog al PSD! – se poate trage concluzia că Așadar, Nicușor Dan are de moment un suport consistent, în comparație cu Gabriela Firea.
În plus, nu toți bucureștenii de vârsta a treia sunt mulțumiți de activitatea Gabrielei Firea în cei patru ani de când se află la cârma primului oraș al țării.
Viața în București a cunoscut o degradare continuă din 2016 încoace, de la traficul infernal, poluarea care ucide efectiv sănătatea populației, lipsa unei centuri ocolitoare (caz unic în Europa!), lipsa spațiului verde etc.
La nivel național, la ora 13.00, a fost anunțată o prezență la vot este de 19,85% (în urmă cu 4 ani era de 21,12%). La nivelul Bucureștiului, la ora 13, prezența a ajuns la 15,43% (în urmă cu 4 ani prezența era de 13,56%).
Din păcate, Capitala ocupă ultimul loc în clasamentul județelor. Cea mai slabă prezență din toată țara se înregistrează în București.
Ora 12 – În București prezența este de 12,14% la această oră (în anul 2016 la alegerile locale prezența în București la această oră era de 10,30%) – Prezența la nivel național la ora 12 este de 15,76% (la ora 12, nivel național, în anul 2016 se înregistra o prezență de 16,39%).
Județele fruntașe la această oră sunt Teleorman 22,24%, Olt, Giurgiu, Mehedinți, Călărași, Dâmbovița, Vâlcea, Gorj, Buzău, Ilfov.
[…] Votanții PSD, speriați de COVID! Număr mic de alegători peste 65 de ani. Nicușor Dan, avantajat […]