Votăm pentru noi! Cum au ajuns pământurile României pe şi la mâna baronilor „roşii”. Clanul Stănescu de la Olt

0
1551

Cine credea că PNL se află la putere a avut nevoie de încă o ştire pentru a înţelege că puterea reală – a făcătorilor de legi, adică a Parlamentului – se află tot în mâna celor care au câştigat alegerile în 2016. Cazul baronilor PSD de Olt din clanul Stănescu arată că România se află tot pe moşia lui Ion Iliescu şi a urmaşilor săi care au pus mâna pe CAP-uri, fabrici şi uzine, după Revoluţie, pe care fie şi le-au însuşit, fie le-au falimentat.

PNL și USR au sesizat Curtea Constituțională pe o lege inițiată și adoptată de PSD care direcționează vânzarea terenurilor agricole către proprietarii și arendașii români. Legea este „cu dedicaţie” pentru familia și prietenii liderului PSD Paul Stănescu, printre marii investitori din agricultură.

După doi ani de când a circulat prin Parlament, PSD a reușit să modifice Legea 17/2014, a vânzării și cumpărării de terenuri agricole. Schimbările privesc dreptul de preempțiune la vânzarea unui teren agricol, care pun o mulțime de piedici micilor întreprinzători și investitorilor străini, acordând privilegii marilor latifundiari locali, o clasă formată în ultimii ani, dominată de familia senatorului PSD Paul Stănescu și colaboratori ai lor.

Fraţii Paul şi Alexandru Stănescu, PSD-işti în Parlament şi moşieri la Olt

De modificări s-a ocupat direct fratele senatorului Paul Stănescu, Alexandru, președinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, proprietar de zeci de hectare de teren pe persoană fizică, deținător de acțiuni la firme care administrează mii de hectare de teren agricol și de creștere a porcilor. Copiii și soțiile fraților Stănescu sunt gestionari în astfel de companii care se ocupă cu agricultura sau zootehnia.

Practic, prin legea inițiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, orice persoană fizică sau juridică din România sau din străinătate care nu a avut afaceri în domeniul agricol în ultimii 5 ani – reperul fiind data la care este scos la vânzare un teren agricol – nu are dreptul să cumpere pământ extravilan.

Cu ei a început distrugerea CAP-urilor din vremea lui Iliescu

Petre Roman şi Ion Iliescu au „pus bazele” noilor moşieri „roşii”

Deputatul PSD Alexandru Stănescu este inginer de mecanică agricolă și a lucrat pe vremea comunismului la CAP-ul din comuna în care s-a născut, Vişina, județul Olt. După 90, a lucrat și la un alt CAP, din comuna Bucinișu, tot din Olt.

Ambele sunt acum companii agricole unde este acționar, cu respectiv 50 și 42,8% din acțiuni.

La Vișina, tatăl lui și al senatorului PSD Paul Stănescu a fost primar PSD vreme de 12 ani, în perioada în care cooperativa sătească a ajuns SC Agromec Vișina SA, care administrează peste 3.700 de hectare agricole și este abonată la fonduri europene. Potrivit presei locale, în ultimii ani, Agromec Vișina a primit de la APIA peste 3 milioane de lei în fiecare an.

Deține în proprietate, pe persoană fizică, peste 30 de hectare de teren agricol.

Alexandru Stănescu are o soție profesoară la școala din Vișina, unde nevasta fratelui său senator a fost până de curând directoare. Însă soția deputatului PSD – se numește Camelia – este și administrator la o altă companie agricolă unde soțul este acționar, agromecul din Bucinișu. Fiul său este, de asemenea, absolvent în agronomie și alături de vărul său primar, fiul lui Paul Stănescu, administrează sau sunt acționari ai mai multor companii agricole, care administrează – fie în proprietate, fie în arendă – mii de hectare agricole, ferme de animale care au fost finanțate din fonduri europene, cum este cazul celei numite S.C. To Mak, de creștere a porcilor, cu 1 milion euro obținut de la UE pentru modernizare. Cei doi veri, Ștefan și Mihai, sunt prezentați în presa locală controlată de liderul PSD Olt ca fiind inovatori „care vor să cucerească mapamondul” cu ideile lor aplicate la firmele familiei.

La rândul său, Paul Stănescu, deținător al altor 30 de ha de teren agricol pe persoană fizică, are interese declarate la agromecul Vișina, de unde încasează anual o medie de 16.000 de lei anual pentru „muncă teren arendat”. Soția, Marieta, este directoare la o companie agricolă, după ce s-a pensionat din învățământ, cu o acoladă de consilier la Ministerul Educației, atunci când Paul Stănescu era ministru în Guvernul PSD.

Cum a ajuns clanul Stănescu „greucean” în PSD

Victor Ponta şi Liviu Dragnea, tovarăşi cu baronii

În privința lui Paul Stănescu au existat mai multe informații legate de perioada în care a fost președinte al Consiliului Județean Olt și în care „a uitat”, conform documentelor de la acea vreme, să-și declare participația în mai multe societăți agricole din Olt, pe care familia sa le controla.

Există și investigații DNA datând din 2014 care au controlat modul în care firmele agricole ale familiei Stănescu și ale apropiaților lor au fost finanțate de APIA, cu milioane de lei anual. Când a devenit senator, Paul Stănescu nu a mai apărut decât ca arendaș la AGROMEC-ul din comuna natală.

Din această grupare, Paul Stănescu, inginer agronom de profesie, este cel care a avut ascensiunea politică cea mai importantă. După ce și el, și fratele său, au fost consilieri locali PSD, soarta politică i-a surâs fratelui Paul în 2008, când, intrat în grațiile liderului local PSD, Ion Toma, a ajuns șef de Consiliu Județean. În scurt timp, i-a luat locul lui Toma și a ajuns să controleze, în mandatul lui Victor Ponta și al lui Liviu Dragnea, nu doar județul, ci și Oltenia, pentru ca din 2016 să devină unul dintre membrii nucleului de decizie din PSD.

Tot în satul natal, Vișina, familia Stănescu a aplicat la început doar o idee care acum poartă numele unui proiect amplu – Țara Mea – o cooperativă agricolă integrată care adună de la producătorii locali legume și carne, ouă, brânză și conserve pe care le vinde în lanțul de hypermarketuri Kaufland. Gestionarul proiectului, Florin Burculescu, originar din Caracal, a povestit pentru o revistă de specialitate, Ferma, cum familia Stănescu și Vișina au fost printre primii investitori din agricultură care au găsit piață de desfacere la marii retaileri. Rețeaua -Țara Mea – desface produse acum din mai multe județe, printre care se află Olt, Teleorman și Buzău.

Printre cei care au promovat legea care direcționează vânzarea terenurilor agricole spre românii care au exploatații mari agricole se numără și deputatul PSD Dan Ciocan, membru și el al comisiei de agricultură, provenit tot din Olt, care deține după modelul Stănescu 30 de hectare de teren agricol în proprietate privată și gestionează afaceri în construcții și agricultură. (Sursa: Europa Liberă)

Leave a reply