„Vom rezista până la sfârșit”. Interviu la BBC cu Svetlana Tijanóvskaya, lidera opoziției din Belarus, fugită din țară

1
736

Candidata la președinție și principalul lider al opoziției din Belarus, Svetlana Tijanóvskaya, este foarte clară: dacă cetățenii țării sale nu „rezistă” pe străzi, vor deveni „sclavi”.

În primul său interviu cu mass-media străină de când a plecat în exil „din motive de securitate”, Tijanóvskaya a dat asigurări că mișcarea de protest asupra rezultatului disputat al alegerilor recente „va rezista până la sfârșit”.

Belarusul a trecut printr-o criză istorică de la alegerile prezidențiale din 9 august, în care actualul președinte, Alexander Lukaşenko, a fost proclamat câștigător, în ciuda acuzațiilor de fraudă aduse de opoziție.

Mii de cetățeni au ieșit apoi în stradă într-un val de proteste pe care diferiți analiști și istorici îl consideră cel mai mare din țară de la căderea Uniunii Sovietice și care continuă.

Ca și Ucraina, această țară de 9,5 milioane de oameni se află în mijlocul rivalității dintre Occident și Rusia. Președintele Lukaşenko, un aliat al Rusiei, a fost considerat „ultimul dictator al Europei”. El a fost la putere timp de 26 de ani, ținând mare parte din economie în mâinile statului – este de fapt considerată ultima economie planificată din Europa – și folosind cenzura și mâna grea a poliției împotriva detractorilor săi.

Tijanóvskaya s-a poziționat ca fiind candidatul președintelui principal al opoziției, atrăgând mulțimi mari în timpul campaniei.

Cu toate acestea, a plecat în Lituania vecină la o zi după alegeri, argumentând că se teme pentru siguranța familiei sale, după ce Lukaşenko a fost declarat oficial câștigător.

În interviul acordat BBC, Tijanóvskaya a fost îngrijorată de situație și a recunoscut că nu este o „lideră prin natură”, ceea ce nu a fost niciodată, dar a subliniat că este „destinul și misiunea ei acum”.

Trebuie să fiu. Sunt ca un simbol. Bieloruşii strigă pentru viitorul lor, pentru dorința lor de a trăi într-o țară liberă, împotriva violenței, pentru drepturile lor.

„M-au votat, dar nu ca persoană, ca viitor președinte, ci ca simbol al schimbării„, a subliniat ea.

Liderul opoziției a exclus să vorbească despre îngrijorarea ei cu privire la situația familiei sale, deoarece a considerat că „cel mai important este situația din Belarus” și a spus că a fost șocată de violența înregistrată în țară.

În ciuda faptului că protestele s-au oprit oarecum, Tijanóvskaya a considerat că ar trebui să continue.

Nu avem dreptul să cedăm acum. Dacă nu, vom fi sclavi, iar oamenii noștri o știu.

Sunt sigură că vom rezista până la sfârșit„, a adăugat ea.

Într-o declarație video anterioară, importantul politician i-a îndemnat pe adepții ei să extindă grevele, în ciuda „intimidării” din partea autorităților.

Cuvintele sale s-au răspândit pe fondul raportărilor privind măsurile de presiune împotriva atacanților, în timp ce Lukaşenko încearcă să-și recapete controlul.

Președintele, care a considerat că liderul opoziției este manipulat de serviciile secrete occidentale, a insistat că această criză se va termina în curând.

Situația din țară este extrem de politizată, dar nu trebuie să credem că este catastrofică. Aceasta este problema mea și trebuie să o rezolv. Și o vom face. Credeți-mă, în următoarele zile le vom rezolva„, a subliniat el. Lukaşenko a respins, de asemenea, vineri, orice tip de dialog cu opoziția, acuzând pentru prima dată Statele Unite de a conduce protestele antiguvernamentale cu complicitatea Uniunii Europene (UE).

Între timp, aliații lui Tijanóvskaya în noul consiliu coordonator al opoziției au fost chemați în fața Comitetului de Investigații din Belarus, acuzat de confiscarea ilegală a puterii.

Avocatul consiliului, Maxim Znak, și Serghei Dylevsky, un organizator de greve la fabrica de tractoare Minsk, au fost chestionați vineri.

Consiliul, care include, de asemenea, figuri culturale importante, precum câștigătoarea Premiului Nobel pentru literatură, Svetlana Alexievich, a fost creat pentru a organiza o tranziție pașnică și pentru a deschide calea pentru alegerile repetate.

Joi, procurorul șef a deschis un dosar penal împotriva consiliului, numindu-l „neconstituțional”. Președintele Lukaşenko a numit unii dintre protestatari „naziști”.

„Consiliul își continuă activitatea. Nici în documente, nici în activitățile consiliului nu există elemente ilicite. Consiliul nu exprimă poziția civică a societății. Deocamdată, aceasta nu este o crimă”, a apărat juriul Znak joi.

O zi mai târziu, el și-a exprimat la BBC îngrijorarea că va fi arestat.

  • Proteste și greve

Weekend-ul trecut, aproximativ 200.000 de protestatari au ocupat centrul Minskului pentru a protesta împotriva lui Lukaşenko, iar grevele continuă să aibă loc.

În general, cei mai fideli angajați ai fabricii din companii de stat participă la aceste greve, în semn de sfidare fără precedent față de Lukașenko.

Dar unele rapoarte sugerează că numărul protestatarilor a scăzut din cauza presiunii oficiale.
Poliția, de exemplu, a intervenit la un protest în afara fabricii de tractoare Minsk și i-a arestat pe protestatari.

În plus, au existat rapoarte grave despre represiune și violență din partea autorităților. Organizația Amnesty International a declarat că a întocmit rapoarte de tortură efectuată asupra deținuților în timpul protestelor.

  • Ce a spus comunitatea internațională?

Liderii UE și guvernul SUA consideră victoria lui Lukaşenko ca fiind frauduloasă și susțin cererea opoziției pentru repetarea alegerilor.

Președintele rus Vladimir Putin a discutat vineri despre criza din Belarus cu oficialii săi de securitate.
Ulterior, Kremlinul a publicat o declarație în care a subliniat că „orice ingerință străină în afacerile țării este inacceptabilă și că singura modalitate de a remedia problemele interne ale Bielorusia este prin dialogul dintre conducerea țării și cetățenii săi„.

La rândul său, Tijanóvskaya îndeamnă liderii europeni să contribuie la deschiderea acestui tip de dialog.

Între timp, UE a anunțat sancțiuni împotriva lui Lukaşenko și există deja mai multe proteste planificate pentru acest weekend.

VEZI ŞI:

VIDEO. A vrut bucătarul lui Putin să-l debarce pe Lukașenko? Mercenari ruși arestați în Belarus

Cade Guvernul din Belarus, camioanele Armatei ruse – în drum spre Lukașenko

Marea încleștare UE-Putin. Europa o ”rupe” cu Lukașenko, într-un summit de criză pe situația din Belarus

1 comment

Leave a reply