sâmbătă, decembrie 2

Volodimir Zelenski cere NATO un ”mesaj foarte clar” că Ucraina va fi primită în Alianță ”după război”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut să primească un ”mesaj foarte clar” din partea NATO că țara sa va putea adera la această alianță ”după război”, anunță DPA și EFE, citate de Agerpres.

”Suntem realişti. Ştim că nu vom intra în NATO în timpul războiului, dar dorim să obţinem un mesaj foarte clar că vom intra în NATO după război”, a spus Zelenski la o conferinţă de presă comună la Haga cu premierul olandez Mark Rutte şi cu premierul belgian Alexander De Croo.

Făcând trimitere la aceste solicitări ale președintelui ucrainean, premierul olandez, Mark Rutte, a dat asigurări că țara sa ”sprijină ambițiile Ucrainei pentru NATO” şi a precizat că lucrările pregătitoare ale summitului Alianţei, care se va desfăşura în iulie la Vilnius, includ eforturile pentru ca în declaraţia finală a reuniunii să se facă un ”pas anume” în acest sens şi să nu mai fie reluate formule folosite la summiturile anterioare.

În prima sa vizită efectuată în Ucraina de când Rusia a invadat acest stat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică și în Alianță, dar a ținut să completeze că este imposibil de obținut acest statut atât timp cât există acest conflict, scrie caleaeuropeana.

Oricum, Jens Stoltenberg a ținut să puncteze că pe agenda summitului Alianței de la Vilnius, la care va participa și Volodimir Zelenski, se va afla și subiectul aderării, deși unele state, precum Germania, au ținut deja să-și clarifice anticipat poziția.

Leave a reply