(Vocea politicianului). Cristian Bordei: „Se așteaptă cu înfrigurare startul finanțărilor din programul Anghel Saligny. Eu mi-am exprimat încă de la început scepticismul cu privire la acest program”

0
1137

Există o tensiune aproape palpabilă în rândul primarilor din mediul rural. Am constatat-o vineri la Adunarea Generală a filialei Cluj a Asociației comunelor din România. 

 Oamenii sunt supărați, în primul rând, pentru că, după aproape doi ani de mandat, nu au avut încă acces la linii de finanțare noi pentru proiecte de infrastructură rurală. 

Se așteaptă cu înfrigurare startul finanțărilor din programul Anghel Saligny. Eu mi-am exprimat încă de la început scepticismul cu privire la acest program.  

Mă tem în continuare că este o fata morgana.  

Mai întâi, venim după o pandemie care ne-a prins, ca de obicei, cu deficit bugetar și care a presupus cheltuieli uriașe atât în sectorul medical cât și în susținerea economiei. 

 Apoi am avut de-a face cu criza prețurilor la materii prime și la energie, aceasta producând încă efecte. Doar pentru schemele de plafonare și compensare a prețurilor energiei, guvernul trebuie să scoată multe miliarde de lei. 

 De parcă nu era suficient, a venit și războiul din Ucraina. De aici, direct sau indirect, decurg alte cheltuieli, alte scumpiri. Numeroși experți spun că toate acestea adunate vor produce o criză economică dură.  

În acest tablou general eu nu văd de unde va putea guvernul nostru să scoată sumele promise, acei 50 miliarde plus suplimentări, chiar și pe bugete multianuale. 

 Dar sigur este mult mai comod și convenabil să le spui oamenilor ceea ce vor să audă sau, mai periculos, să le bagi în cap că, printr-un hocus-pocus, poți să-i ferești complet de orice efecte ale evenimentelor care se întâmplă în jurul nostru. 

 Mie mi se pare că exact asta face actualul guvern. 

În opinia mea există câteva subiecte care nu mai pot fi ocolite.  

În primul rând, trebuie neapărat să renunțăm la actuala filozofie legislativă prin care, în ideea de a ridica ziduri în fața potențialilor fraudatori, ajung să fie hărțuiți și împiedicați tot cei de bună credință.  

Apoi, este necesară reforma administrativ-teritorială care să producă concentrarea unei mase critice a resurselor necesare funcționării fiecărei diviziuni administrative. 

Nu în ultimul rând, trebuie să aibă loc o discuție onestă și aplicată cu Comisia Europeană privind alocarea unor sume din fondurile structurale pentru nevoile particulare și specifice ale mediului rural din țara noastră.  

Altfel, degeaba încercăm să-i punem chelului tichie de mărgăritar…

 

Sursa: cont Facebook Senator Cristian Bordei

Leave a reply