Vladimir Putin implicat în planificarea operațiunilor din Ucraina „la nivel de colonel sau general de brigadă”

Vladimir Putin s-a implicat atât de personal în războiul din Ucraina încât ia decizii operaționale și tactice „la nivelul unui colonel sau general de brigadă”, afirmă surse militare occidentale, citate de The Guardian.

Președintele rus contribuie la determinarea mișcării forțelor în Donbas, au adăugat acestea, în condițiile în care, săptămâna trecută, invadatorii au suferit o înfrângere sângeroasă în timp ce au încercat în mai multe rânduri să traverseze un râu strategic din estul Ucrainei.

Sursele au adăugat că Putin lucrează în continuare îndeaproape cu generalul Valeri Gherasimov, comandantul forțelor armate ruse, spre deosebire de afirmațiile făcute de Ucraina săptămâna trecută, potrivit cărora șeful militar ar fi fost tras pe linie moartă.

„Credem că Putin și Gherasimov sunt implicați în luarea deciziilor tactice la un nivel la care ne-am aștepta, în mod normal, să fie luate de un colonel sau un general de brigadă”, a declarat sursa militară.

Armatele Moscovei nu au reușit până în prezent să realizeze o breșă în Donbas, unde conduc de o lună o ofensivă care nu a reușit să încercuiască forțele ucrainene, în ciuda unor tentative repetate.

Nu au fost furnizate alte detalii care să susțină declarația, deși s-a lăsat să se înțeleagă că evaluarea privind implicarea personală apropiată a lui Putin s-a bazat pe o informație primită.

Coloneii din armata americană și generalii de brigadă din armata britanică comandă de obicei o brigadă, unități formate din mai multe batalioane – acestea din urmă fiind echivalentul cu cea mai mică unitate operațională din armata rusă.

Ben Barry, fost general de brigadă în armata britanică și expert în războiul de infanterie la Institutul Internațional de Studii Strategice, a declarat: „Un șef de guvern ar trebui să aibă lucruri mai bune de făcut decât să ia decizii militare. Ar trebui să stabilească strategia politică, mai degrabă decât să se blocheze în activitatea de zi cu zi”.

Încercarea eșuată de săptămâna trecută de a traversa râul Siverskyi Doneț, la Bilohorivka, a dus la distrugerea a peste 70 de vehicule rusești și la pierderi masive de echipamente, potrivit estimărilor bazate pe fotografii aeriene ale locului de luptă.

Înfrângerea a fost atât de gravă încât i-a determinat pe unii bloggeri militari ruși să comenteze „incompetența” comandanților militari, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, un semn rar de disensiune internă.

În ultimele 24 de ore, forțele rusești au bombardat poziții de pe linia frontului în estul Donbasului ucrainean, în timp ce luptele se concentrează din ce în ce mai mult pe Severodonețk, cel mai estic oraș încă deținut de forțele ucrainene, după mai mult de 11 săptămâni de război.

Rușii pregătesc treptat un asalt asupra Severodonețk, un oraș industrial care avea o populație de 100.000 de locuitori înainte de război, în timp ce efortul de a finaliza o încercuire mai largă a forțelor de apărare ale Ucrainei în Donbas pare să fi eșuat, informează g4media.ro.

Leave a reply