Vladimir Putin a votat în alegerile regionale din Rusia

0
404

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat sâmbătă votul electronic la alegerile municipale şi regionale care au început vineri, 9 septembrie, în Rusia şi se vor încheia duminică, 11 septembrie, în timp ce Moscova îşi continuă campania militară în Ucraina, transmite EFE, citat de agerpres.

11 septembrie este ziua votului unit în Rusia. Dar se poate vota şi anticipat şi la distanţă. Este un sistem de vot comod şi de încredere. Cine poate şi vrea să-l folosească, le-o recomand”, a declarat Putin într-o înregistrare video publicată de Kremlin, în care se poate vedea cum preşedintele rus votează de la computerul din biroul său.

Putin şi-a exprimat convingerea că alegătorii ruşi îşi vor exprima „poziţia activă” şi vor vota.

Este pentru a doua oară când Putin votează la distanţă. Prima dată a făcut-o anul trecut, când s-a autoizolat din cauza faptului că mai mulţi angajaţi din cercul său apropiat s-au îmbolnăvit de coronavirus.

Vineri, Rusia a dat startul alegerilor municipale şi regionale, cu deschiderea a peste 38.000 de secţii de vot. Potrivit autorităţilor electorale ruse, în cadrul acestor scrutine urmează să fie aleşi peste 31.000 de deputaţi şi funcţionari în 82 de regiuni ale ţării, inclusiv 14 guvernatori, pentru care vor putea vota peste 44 de milioane de alegători din întreaga ţară.

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a calificat campania electorală drept „destul de competitivă, energică şi animată”, candidaţii opoziţiei au denunţat faptul că au fost înlăturaţi sub diverse pretexte din campania electorală.

La Moscova, vor avea loc alegeri în 125 din cele 146 de municipalităţi ale capitalei, urmând să fie aleşi 1.417 deputaţi municipali dintr-un total de peste 5.700 de candidaţi.

Spre deosebire de anii precedenţi, în acest an practic nu pare să fi existat niciun fel de propagandă electorală şi nici nu au avut loc manifestaţii de sprijin sau proteste, înaintea acestui scrutin.

Leave a reply