Vladimir Mau, unul dintre strategii din economie ai lui Putin, arestat

Pe 30 iunie, Ministerul de Interne al Rusiei a raportat că anchetatorii de stat l-au arestat pe Vladimir Mau, rectorul RANEPA (Academia Prezidențială Rusă de Economie Națională și Administrație Publică).

Mau a fost numit suspect într-un dosar în curs de infracțiune împotriva fostului ministru adjunct al Educației, Marina Rakova, și a rectorului Școlii de Științe Sociale și Economice din Moscova, Serghei Zuev, și este acuzat de delapidare pe scară largă.

Site-ul Meduza a aruncat o privire asupra cazului și a implicațiilor acestuia.

Anchetatorii de stat au efectuat o percheziție în casa rectorului RANEPA, Vladimir Mau, pe 28 iunie, cu două zile înainte ca publicul să afle despre asta. După căutare, Mau a fost arestat și dus pentru audieri, au declarat surse din academie pentru BBC Rusia.

În aceeași zi, directorul interimar al RANEPA, Tatiana Udalova, a trimis un mesaj tuturor colegilor ei, cerându-le să nu răspundă la niciun apel de la numere necunoscute și să nu vorbească cu reporterii. Jurnaliștii, a explicat ea, ar putea contacta „cu o solicitare de comentariu sau o cerere de interviu cu privire la conducerea RANEPA”, dar că toate cererile ar trebui raportate imediat acesteia. Meduza a obținut o copie a mesajului.

Potrivit unei surse care a vorbit cu BBC, academia nu a fost informată oficial despre percheziționarea casei lui Mau decât mai târziu, dar zvonurile au început să se răspândească în ziua în care s-a întâmplat, informează stiritvr.

În dimineața zilei de 30 iunie (după arestarea lui Mau), un comunicat de pe site-ul RANEPA spunea că rectorul participase la o ceremonie de premiere pentru câștigătorii unui concurs numit „Sunt profesionist”, împreună cu prim-adjunctul șefului de cabinet, Serghei Kiriyenko. Ceremonia a avut loc pe 28 iunie – ziua în care, potrivit BBC Rusia, casa lui Mau fusese percheziționată.

În ziua ședinței de judecată pentru a stabili restricțiile înainte de judecată ale lui Mau, acesta a fost reales în Consiliul de Administrație al Gazprom la adunarea anuală a acționarilor companiei.

Pe 30 iunie, înainte ca arestarea să fie raportată oficial, nici asistentul lui Mau, nici vicerectorii școlii nu au răspuns la apelurile jurnaliștilor Meduza. Un reprezentant al serviciului de presă al RANEPA a răspuns apelului lui Meduza, dar a spus că nu „au auzit întrebările”, apoi a închis și nu au mai răspuns. La momentul publicării, Meduza nu primise un răspuns la cererea sa oficială de comentarii din partea serviciului de presă.

Arestarea lui Mau nu a fost confirmată de Ministerul de Interne al Rusiei până pe 30 iunie. Anchetatorii au cerut ca Mau să fie pus în arest la domiciliu până pe 7 august, iar instanța s-a conformat. Potrivit informațiilor oficiale, Mau este acuzat de „deturnarea de fonduri RANEPA”. Acuzațiile presupun o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare.

La 30 iunie, postul de știri Agenstvo a relatat că interogatoriul lui Mau a durat între 28 și 30 iunie. La audierea pentru stabilirea restricțiilor înainte de judecată, avocatul său a spus că percheziționarea locuinței sale nu a dat niciun „rezultat negativ” și după o întâlnire față în față cu unul dintre martori Mau a fost eliberat. Ulterior, a fost adus la o altă întâlnire, aceasta cu fostul ministru adjunct al Educației Marina Rakova. Pe 30 iunie, Mau „s-a prezentat la unitatea de anchetă prin telefon, încălcând procedura de sesizare [care impune prezentarea personală pentru audiere]”, a spus avocatul său în instanță.

La ședința de judecată, Mau și avocatul său au aflat că mărturia împotriva lui a fost dată de Marina Rakova și asistentul ei, Evgheni Zak, fostul director adjunct al Fundației pentru Noile Forme de Dezvoltare a Educației., a spus Nekrasov pentru Meduza.

Leave a reply