Vizitați Toledo, locul în care musulmanii, evreii și creștinii sunt frați

2
549

Dacă ajungeți la Madrid, vă ia doar o oră să puneți piciorul în Toledo. Orașul a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO în 1986 și este un veritabil muzeu în aer liber. Veți descoperi farmecul străduțelor strâmte pe care abia încape lățimea unei mașini, al teraselor ce te hrănesc cu umbră când soarele te stoarce de energie, steagurile care fac puncte între clădiri pentru a te feri de lumina încinsă a amiezii și poate veți avea norocul să dați și peste Juan, mozambicanul care cântă atât de natural pe străzi de parcă ar fi într-un perpetuu concert ambulant. Iar seara, aveți șansa de a prinde un apus de soare cum rar veți mai găsi. Eu am avut parte cu unul cu ”lavă pe cer”!

Dar cea mai mare bucurie pe care o veți simți va fi atunci când vă veți cupla la zestrea de pace universală a orașului. Marea sa valoare istorică vine din epoca în care creștinii, evreii și musulmanii trăiau în armonie absolută. De aceea, Toledo mai este cunoscut și ca orașul Celor Trei Culturi sau Orașul Toleranței.


 

Clădirile sunt mărturia vie a epocii de armonie inter-religioasă cunoscută și sub numele de La Convivencia (conviețuirea pașnică). Bisericile catolice, moscheile și sinagogile stau una lângă alta pentru a demonstra lumii că se poate trăi și altfel decât încercând urându-i pe cei care s-au născut diferiți de tine. Toledo e locul în care te poți vindeca de ură. De frustrări. De orice. Căci e locul unui singur Dumnezeu, indiferent de religie. E Dumnezeul păcii, al armoniei și al iubirii de seamăn.

2 comments

Leave a reply