Visul maxim lui Rafa Nadal. „Ne reinventăm. Nu putem lăsa ţara să cadă”. Vorbeşte des cu Federer şi îşi vrea viaţa înapoi

0
806

Multiplul campion de tenis Rafael Nadal a acordat interviuri mai multor publicaţii centrale din Spania. El a vorbit despre cum e viaţa de mare sportiv în carantină şi ce aşteaptă de la perioada care vine. Am ales o selecţie după discuţia cu echipa La Vanguardia, care arată maturitatea omului Rafa Nadal, nu doar pe cea a fabulosului jucător. Jurnaliştii au descoperit o vedetă primitoare şi modestă, dar cu un discurs patriotic şi umanitar de lider politic. Nadal e retras acasă, în arhipelagul Baleare, şi visează la lucruri mari.

Astăzi a început o nouă fază a măsurilor de izolare socială, pentru sportivii profesioniști. Ai reușit să te antrenezi? Cum te-ai simțit?

Am reușit să mă antrenez pentru prima dată, dar situația este puțin incertă pentru sportivi. Instrucțiunile pe care ni le dau autorităţile sunt uneori confuze. De exemplu, m-am dus să mă antrenez într-o casă privată, într-o casă de țară cu un teren de tenis, pentru că nu sunt sigur dacă mă pot antrena sau nu la academie.

Ciudat…

În calitate de profesionist, pot să mă antrenez în aer liber, dar nu știu dacă o pot face în academia noastră din Manacor, deoarece am 85 de copii și 70 de lucrători aflați acolo de mai mult de două luni. Am o zonă retrasă în care m-aș putea antrena, dar nu sunt sigur dacă pot merge sau nu, așa că am preferat să merg la casa de la țară a unui prieten.

Te-ai antrenat singur?

Cu Carlos Moyá. Se pare că o putem face doar cu un antrenor.

Îți lipsește puțin mai multă claritate în instrucțiunile autorităților?

Nu, nu … nu cred. Din păcate, criza este trăită cu prea multă tensiune politică … Totul este dus la o extremă extremitate, încât se pare că nu se poate vorbi deschis despre lucruri. Orice spui pare a fi interpretat politic atunci când o faci pur și simplu dându-ți o opinie normală. Deși sunt foarte clar și concis în legătură cu lucrurile care se întâmplă, voi încerca să evit orice mesaj care poate fi interpretat greșit.

Se închipuie Rafa Nadal ca un leu în cuşcă?

În primele săptămâni un pic mai rău. Eram prea conștient de știrile care se întâmplau, de toate nenorocirile, toată ziua primind mesaje negative… Era o tristețe și mi-a fost greu să mă izolez de asta. Și pe deasupra, fără niciun orizont clar la nivel sportiv … Chiar am avut probleme să-mi fac rutina zilnică. După primele două săptămâni, atitudinea mea s-a îmbunătățit.

Sportivii au o viaţă mai rea decât alții, în carantină?

Cred că pentru oamenii obișnuiți să lucreze într-un birou, este posibil să fi fost puțin mai complicat, dar nu pot spune că am greșit pentru că Dumnezeu m-a scăpat de situaţii nefericite. Până la urmă, cu atâta nenorocire, cu atâtea familii care suferă atât de mult, ce mai poţi spune.

Ești preocupat de repercusiunile financiare?

Aici, în Insulele Baleare va fi dramatic. Trăim din turism, iar următoarele luni vor fi oribile. Sper să fie doar câteva luni. Comparându-ne cu alte regiuni, bătălia pentru sănătate a fost mai uşor de controlat. Locuiesc într-un oraș, Manacor și, din fericire, nu am pe nimeni aproape de mine care să fi avut de suferit.

În urmă cu câteva zile, trebuia să fii în concurs cu trofeul Godó. Te recreezi în calendarul pierdut?

Nu pot face asta. Nu sunt o persoană care se lamentează mult. Trebuie să fiu realist. Sunt într-o fază a carierei mele în care fiecare an este foarte valoros. În cel mai scurt timp împlinesc 34 de ani și sper să pot juca multe alte turnee, dar, evident, un an pierdut la 22 de ani nu este același ca unul la 33 de ani.

Sportul nu mai este pe copertă.

Este pe un plan secundar, unde ar trebui să fie. Situația este prea critică. Ceea ce s-a pierdut s-a pierdut, acum trebuie să ne dedicăm să salvăm vieți.

Și vrei să joci?

În momentul de față, ceea ce îmi doresc cel mai mult este să îmi recapăt viața normală, iar cu asta vine şi tenisul meu. Mi-e dor de viața mea normală. Apoi vine dorința de a concura din nou, de a pregăti corpul să o facă.

Va fi grea mult revenirea la forma bună?

Da, sigur. Va fi nevoie de multă disciplină în corpuri mai îmbătrânite precum al meu sau al lui Federer.

Vorbești cu el în aceste zile?

Suntem în contact permanent. Facem parte din consiliul jucătorilor, vorbim despre lucruri care se întâmplă și ce putem face pentru a ajuta.

Cum vezi tenisul post-pandemic? Mult schimbat?

Foarte incert pentru toată lumea. Îmi este greu să-mi imaginez că eu călătoresc în fiecare săptămână, dintr-o țară în alta, fără limitări în situația în care trăim. Mi se pare foarte dificil să revin la normal, fără leac pentru virus. Acesta este sentimentul meu.

Mergi mai departe…

Trebuie găsit echilibru, nu putem lăsa ţara să cadă. Trebuie găsit echilibrul dintre protejarea populației cât mai mult posibil, dar și gândiți-vă că nici nu putem muri de foame. Pentru că, altfel, vom fi salvați de coronavirus, dar vom avea multe alte probleme.

Cum?

Ne reinventăm. Oferind solidaritate, dar fără a uita meritocrația. Este timpul să ne ajutăm reciproc, dar și pentru oameni buni, din dorința de a lucra și de a se angaja, pentru a reuși. Statul trebuie să ne asigure că persoanele care doresc să contribuie și să depună eforturi pentru un viitor au cadrul ideal pentru a face acest lucru.

Proiectul de solidaritate a fost un succes?

Suntem foarte fericiți pentru că multe persoane s-au alăturat și acesta a fost obiectivul. Am început-o ca sportivi, dar a fost doar o platformă pentru a motiva oamenii să ajute. Artiști, companii s-au alăturat … În afară de contribuția financiară pe care am putut să o aducem, ceea ce a fost important, am făcut cunoscut proiectul.

Care va fi primul lucru pe care îl vei face când se va termina izolarea? O baie bună în marea atât de aproape?

Sincer, ceea ce îmi doresc cel mai mult este să pot fi cu cei dragi mie, alături de familie și prieteni. Oricât de frumoase sau speciale sunt lucrurile pe care le faci, indiferent că sunt excursii, plaje minunate, ieșind cu vaporul, chiar dacă este cel mai bun din lume, dacă nu le poți împărtăși, își pierd sensul. Să le trăiesc alături de oamenii pe care îi iubesc, aceasta este visul meu maxim.

Leave a reply