De ce sunt atât de mulți oameni cu covid-19 care nu au simptome? Cercetătorii de la Universitatea Aarhus și Spitalul Universitar Aarhus (Danemarca) par să fi rezolvat acest mister: cheia este că virusul SARS-CoV-2 își poate ascunde genomul astfel încât să nu fie recunoscut.
Cercetătorii din întreaga lume încearcă să rezolve acest mister prin descoperirea numărului de persoane care pot fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 fără a prezenta simptome. Deoarece acești oameni îi expun pe alții la infecție, fără să știe, este important de găsit o explicație și, sperăm, o soluție.
În interiorul plămânilor sunt celule imune specializate, numite macrofage alveolare, care ajută la menținerea unui mediu sănătos în plămâni. Plămânii conțin un număr mare de macrofage alveolare, deci sunt, de asemenea, probabil primul tip de celule care întâmpină un virus invadator.
Când organismul recunoaște o infecție virală, sistemul imunitar începe producerea de interferoni. Interferonii sunt un grup de citokine care ajută la modularea răspunsului imun și, prin urmare, sunt esențiale în lupta împotriva unei infecții virale.
S-a demonstrat anterior că macrofagele alveolare produc cantități mari de interferoni după infecția cu virusuri respiratorii, cum ar fi gripa.
Această nouă cercetare a arătat că virusul SARS-CoV-2 este capabil să inhibe producția de interferon în celulele epiteliale infectate. Acest lucru determină o reducere a producției de interferon și, prin urmare, o activare mai mică a sistemului imunitar pentru a combate virusul.
Macrofagele alveolare sunt importante pentru a determina cât de repede poate să apară un răspuns imun la o infecție cu SARS-CoV-2.
Din acest motiv, echipa de specialişti a analizat cum reacționează aceste celule la virusul SARS-CoV-2. Astfel, au izolat macrofagele alveolare din spălarea plămânilor și au examinat activarea sistemului imunitar în aceste celule atunci când întâlnesc virusul SARS-CoV-2.
Și au văzut cu surprindere că virusul SARS-CoV-2 își poate ascunde genomul astfel încât să nu fie recunoscut.
Macrofagele alveolare produc interferoni atunci când sunt infectați cu viruși cunoscuți, cum ar fi gripa. Adică au potențialul de a produce cantități mari de interferoni în timpul unei infecții virale. Dar, în acest caz, cercetătorii nu au văzut producerea de interferon în celule atunci când macrofagele alveolare au fost expuse virusului SARS-CoV-2.
În opinia lor, rezultatele sugerează că virusul SARS-CoV-2 își poate ascunde materialul genomic pentru a nu fi recunoscut în macrofagele alveolare, fără a induce producerea de interferoni.
Acesta este motivul pentru care nu va exista activarea sistemului imunitar în stadiile incipiente ale unei infecții cu SARS-CoV-2, permițând virusului să se răspândească în continuare în comunitate înainte de apariția simptomelor.
Ceea ce această lucrare nu a stabilit este modul în care SARS-CoV-2 poate evita să fie recunoscut de sistemul imunitar.
Studiul este publicat în EMBO Reports.