Virusul nu mai are forţă! Niciun caz nou, în trei regiuni unde vremea s-a încălzit puternic

0
1125

În România, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va mai fi prelungită starea de alarmă după data de 15 mai, iar asta nu e o simplă întâmplare. Şi datele din alte regiuni, mult mai afectate de coronavirus, arată că impactul acestei pandemii a scăzut puternic.

Pe de o parte, măsurile de izolare socială şi carantină au dat rezultate, pe de alta e tot mai clar pentru toată lumea – comunitatea ştiinţifică şi medicală şi autorităţi – că încălzirea vremii a influenţat şi ea slăbirea virusului care a răpit aproape 250.000 de vieţi pe mapamond, din care 144.245 numai în Europa.


Spania, ţara cu cel mai mare număr de persoane infectate de pe continent (218.011, la aproape 2 milioane de teste efectuate pentru o populaţie de 47 de milioane de locuitori)) a înregistrat în ultimele două zile o cădere abruptă atât a numărului de morţi, dar mai ales în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi.

Astfel, luni, autorităţile de la Madrid au dat publicităţii datele pentru ziua de duminică: 356 de persoane noi infectate (o creştere de doar 0,16% faţă de ziua precedentă), de două ori şi ceva mai puţin decât cu o zi mai devreme, când au fost înregistrate 838 de cazuri pozitive.

De asemenea, numărul de decese anunţat luni este de 164, exact ca în ziua precedentă.

Îmbunătățirea cifrelor este generală la toți indicatorii. De exemplu, rata cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile la 100.000 de locuitori, care măsoară răspândirea virusului în cadrul fiecărei comunități, este mai mică de 28 (adică, media a fost mai mică de două infecții pe zi la 100.000 de locuitori, limita considerată a indica o transmisie controlată), în șapte regiuni autonome și în orașele autonome Ceuta și Melilla.

Și, pentru prima dată de la începutul stării de alarmă (15 martie), trei comunități – Valencia, Murcia și Insulele Baleare, nu au înregistrat niciun caz nou. Cu numerele care au fost anunţate în această dimineață de luni, în Spania au fost identificate 218.011 de cazuri de pozitivi de la începutul pandemiei de coronavirus.

Faptul că în cele trei regiuni autonome amintite mai sus (Valencia, Murcia şi Baleare) nu apare niciun caz nou este pus de specialişti şi cadre medicale şi pe seama încălzirii vremii.

Aşa cum LUMEALIBERA.RO a dezvăluit în exclusivitate, forţa virusului a scăzut de când temperaturile au crescut la valori de vară. Faptul a fost confirmat atât de mărturii ale medicilor care îngrijesc în spital persoane infectate, dar şi de Fernando Simon, şeful Centrului de Alerte din Ministerul Sănătăţii, chiar dacă nimeni nu a vrut să confirme oficial, în lipsa unor date ştiiţifice certe, legătura dintre slăbirea virusului şi vremea caldă.

În sud-estul Spaniei, adică acolo unde nu au mai fost înregistrate noi cazuri, temperaturile au ajuns în aceste zile şi la 35 de grade Celsius!

„Acest virus nu mai are forţa distructivă din ianuarie, februarie şi chiar martie. Putem spune că a slăbit, iar noi nu putem să nu punem această schimbare în legătură cu clima, pare că nu se simte bine la cald. Nu avem de moment date ştiinţifice clare care să susţină această concluzie, dar vedem practic acest lucru în viaţa reală din spital. Manifestărilor clinice ale pacienţilor cu coronavirus nu mai sunt atât de imprevizibile ca înainte, recuperările sunt mai numeroase şi mai uşoare decât în lunile anterioare, semn că virusul nu mai are forţa de la începutul pandemiei. Evident, nu putem să lăsăm garda jos, trebuie să păstrăm măsurile de protecţie şi igienă şi să sperăm că aceste constatări de moment vor fi ireversibile”, a declarat sub anonimat, pentru LUMEALIBERĂ.RO, un cadru medical de la Spitalul din Malaga.

Leave a reply