Virusul face ravagii în Spania: aproape 10.000 de cadre medicale infectate şi 769 de morţi într-o zi

0
1250

În timp ce, în România, unii acuză situaţia de la Suceava, punând în seama directorului Spitalului judeţean explozia de cazuri inclusiv în rândul angajaţilor din sistemul sanitar, privind din Europa situaţia de la Suceava ar putea fi tratată chiar cu “normalitate”, dintr-un motiv simplu: acolo unde virusul intră pe tăcute, nimeni nu poate face minuni. Este cazul Spaniei, unde cazuri precum Suceava sunt peste tot şi nimeni nu acuză şi nu demite pe nimeni. Pentru că ar fi oricum de ochii lumii.

Ministerul Sănătății de la Madrid a făcut publice datele privind infecțiile cu coronavirus pentru ziua de vineri, 27 martie (se iau în calcul cazurile din ziua precedentă, ora 21.00).

În total, sunt 64.059 de cazuri de infectare cu coronavirus, comparativ cu 56.188 înregistrate ieri. Dintre aceste cazuri, numărul de pacienți care au necesitat internarea în UCI (terapie intensivă) ajunge la 4.165, față de 3.679 înregistrat până ieri.

4.858 de persoane au murit deja din cauza coronavirusului, adică cu 769 mai multe decât joi, când numărul deceselor era de 4.089.

Îngrijorătoare este situaţia personalului sanitar. Ultimele date arată că 9.444 de cadre medicale au fost infectate.

Situaţia nu mai este întâlnită în niciuna dintre ţările europene. Practic, aproximativ 15% din angajaţii sistemului de sănătate publică au contactat virusul în activitatea lor de tratament.

Pe de altă parte, a fost raportat că 172 de militari și 282 de membri ai Guardia Civil au fost testaţi pozitiv.

Directorul Centrului pentru Alerte de Sănătate și Urgențe, Fernando Simón, a evaluat aceste date cu un pic de optimism: “Creșterea de astăzi a fost mai mică, cu 14%, dar trebuie să fim precauți. Creșterea utilizării UCI a fost de 13%, ceea ce arată o încetinire a creșterii”, a mai spus el.

Cu toate acestea, oficialul a insistat că „în spitalizare și în UCI vârful va fi văzut abia săptămâna viitoare”.

În plus, Simón a arătat un anumit disconfort cu numărul de aproape 10.000 de sanitari infectaţi, „care este un număr ridicat în comparație cu alte țări, este una dintre preocupările noastre și lucrăm la asta”.

În ceea ce privește creșterea deceselor, Simón a explicat că „avem o creștere mai mare a deceselor decât ieri, dar creșterea este echivalentă procentual cu cea din ultimele trei zile și, prin urmare, pare a fi stabilizatoare”.

Partea pozitivă cea mai vizibilă în criza coronavirusului ar fi accea că „sunt din ce în ce mai mulți pacienți vindecaţi şi externati, sunt deja aproape de două ori mai mulți decât cei decedați”.

Spania a depășit deja China în ceea ce privește numărul de decese cauzate de coronavirus în ultimele trei zile și este în spatele Italiei în rândul țărilor europene.

Totuşi, marele semn pozitiv al zilei de vineri, 27 martie, este numărul de persoane vindecate după tratament: 9.357, comparativ cu 7.015, înregistrate cu o zi înainte.

Numărul real de cazuri de coronavirus este mult mai mare decât aceste cifre, după decizia de a nu testa persoanele cu simptome ușoare din cauza absenței testelor de detectare a coronavirusului, ceea ce a împiedicat cunoașterea numărului real de cazuri.

În urmă cu doar două zile, ministrul securității sociale, José Luis Escrivá, a avansat într-unul din discursurile sale o cifră care descrie cumva amploarea reală: 130.000 de infectaţi, comparativ cu doar 17.166 de cazuri confirmate oficial, la momentul respectiv.

Întârzierea cunoașterii datelor reale ale infecțiilor va fi și mai mare după ce autorităţile au descoperit ieri că primul lot din cele 640.000 de teste rapide cumpărate de Guvernul de la Madrid din China au o fiabilitate mai mică de 30%, deci practic nu sunt valabile. Au fost cumpărate de la o companie chineză fără licență de către un intermediar spaniol și trebuie acum returnate, astfel încât Spania nu are încă testele promise pentru a măsura dimensiunea reală a infectării populaţiei.

Leave a reply