Câțiva virologi germani au avertizat asupra pericolului unui „al doilea val” al pandemiei coronavirusului, cu consecințe probabil mai grave, și au lansat un apel pentru menţinerea celor câştigate prin carantina dură.
„Suntem încă la începutul pandemiei, asta este un lucru pe care mulți îl uită”, a declarat Melanie Brinkmann, de la Centrul Helmholtz al Studiului Bolilor Infecțioase, pentru revista Der Spiegel.
„Guvernul a trimis un semnal greșit cu relaxarea măsurilor și mă tem că mulți nu vor mai lua virusul în serios și își vor intensifica din nou contactele”, a adăugat ea.

Melanie Brinkmann
Christian Drosten, directorul Departamentului de Virologie al Spitalului Universitar La Charité, din Berlin, spune că un al doilea val al pandemiei poate fi mai periculos decât primul, deoarece virusul este acum peste tot și s-ar putea reproduce mai repede.
Drosten își exprimă, de asemenea, îngrijorarea că succesele măsurilor luate până acum și ridicarea unor restricții duc la pierderea conștientizării riscului.
Spre deosebire de Brinkmann, Drosten nu critică ridicarea restricțiilor, ci mai degrabă tendința de a considera că acestea nu erau necesare și că epidemia ar fi încetinit de la sine.
„Există o teză conform căreia reducerea contactelor sociale nu ar fi fost necesară”, a spus Drosten în declarațiile publicate astăzi de cotidianul Süddeutsche Zeitung, din Munchen. Această teză se bazează pe faptul că factorul de reproducere R – care indică numărul de persoane infectate în medie, de la o persoană – au început deja să scadă înainte de restricțiile sociale.
În acest sens, Drosten răspunde că numărul mare de teste care au fost efectuate începând cu luna martie denaturează curba evoluției R și face, de asemenea, aluzie la un videoclip, realizat cu date de mobilitate de la Apple.

Christian Drosten
„Datele arată că informațiile și avertismentele cu privire la epidemie au dus la situaţia ca populația să-și impună restricții înainte ca guvernul să ia măsuri. Îmi amintesc că la jumătatea lunii martie, la Berlin, străzile erau aproape goale”, a spus virologul.
Măsurile de restricție de contact social au fost decise pe 23 martie, iar atunci populația a anticipat și a demonstrat disciplină, dar asta e pus acum la îndoială. „Succesul este instrumentalizat ca un argument că nu a fost nevoie de nimic”, a spus el.
„Acest lucru ajută anumite forțe politice care spun că economiei trebuie să i se ofere acum o șansă. Deși relaxarea poate duce la daune în economie, probabil că vor fi necesare măsuri mai restrictive în final”, a adăugat Drosten.
În Germania s-au înregistrat 155.966 de cazuri de coronavirus, 99.928 de pacienți au depășit boala și 5.837 au murit, potrivit datelor Institutului Robert Koch. Un număr de 2.701 de pacienți cu COVID-19 sunt tratați în unități de terapie intensivă.