Virgil Popescu: „Trebuie să investim în toate sursele de energie cu emisii scăzute de carbon”

0
133

Trebuie să investim în toate sursele de energie cu emisii scăzute de carbon, pentru a ne atinge obiectivele de decarbonizare asumate la nivel european, dar şi independenţa energetică, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Acesta participă miercuri şi joi la lucrările celei de-a patra reuniuni ministeriale a Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în domeniul Energiei şi Climei (P-TECC), care se desfăşoară la Zagreb (Croaţia).

„Am transmis că pentru a ne atinge obiectivele de decarbonizare asumate la nivel european, dar şi independenţa energetică, trebuie să investim în toate sursele de energie cu emisii scăzute de carbon. Pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate. Înlocuirea cărbunelui va necesita investiţii într-o perioadă scurtă de timp, care trebuie făcute maximizând potenţialul şi resursele specifice fiecărei ţări”, a scris Popescu pe Facebook.

Totodată, ministrul român al energiei a reiterat că trebuie să luăm în considerare beneficiile sociale şi economice ale energiei nucleare şi ale oricărei surse de energie.

Energia nucleară asigură noi locuri de muncă şi are o mare contribuţie la PIB-ul unei ţări. Nu susţinem o abordare care să ducă la o competiţie între sursele regenerabile şi nucleare, pentru că sunt surse complementare care vor asigura un mix energetic decarbonizat până în 2050 şi, de asemenea, vor asigura dezvoltarea pieţei hidrogenului din UE la maximumul său potenţial. De aceea, este nevoie de o cooperare internaţională pentru a asigura securitatea şi independenţa energetică”, a subliniat Virgil Popescu.

Ministrul a participat la panelul cu tema „Civil Nuclear Strategies”, organizat în marja forumului de business, la P-TECC. Panelul a facilitat discuţii despre tehnologiile inovatoare ale energiei nucleare, care ne oferă oportunitatea unei decarbonizări rapide.

Tot în marja acestui eveniment important pentru viitorul energiei oficialul român a avut o întâlnire bilaterală cu Victor Parlicov – noul ministru al Energiei din Repulica Moldova.

În timp ce prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, este alături de premierul României, Nicolae Ciucă, la Bucureşti, şi eu alături de Victor Parlicov, la Zagreb, am discutat despre cooperare şi suportul pe care îl acordăm, în domeniul energiei. România va susţine în continuare Republica Moldova şi am încredere că voi avea o bună colaborare cu noul ministru”, a mai scris ministrul Energiei pe pagina sa de socializare.

Leave a reply