duminică, septembrie 26

Virgil Popescu: România ar putea importa energie electrică mai ieftină

0
70

Ministrul Energiei a vorbit la Digi24 despre piața energiei electrice din România în comparație cu alte țări europene. Virgil Popescu spune că România ar beneficia de o infuzie, de import de energie electrică din Germania, din țările nordice, mai ieftină, dar avem o problemă de gâtuire a energiei între Austria și Ungaria”.

Ministrul Energiei:Vestea bună este că prețul pe piața europeană s-a cam stabilizat. Am în față prețurile medii. Tot ce s-a discutat că prețurile au crescut, n-au crescut în piața contractelor la termen care au fost încheiate anul trecut pentru anul acesta, ci în Piața Spot.


Anul trecut Piața Spot a fost foarte jos, la 40 de euro media pe megawatt, pentru că era pandemie. În urmă cu doi ani, a fost 50 și un pic de euro. Acum, la 30 august, Piața Spot este 70 de euro/megawatt în România.

Vă pot da și alte exemple de piață Spot. În Austria este 64 de euro, în Belgia – 62 de euro, Bulgaria – 58 de euro, Elveția – 66 de euro, Portugalia – 69 de euro, România – 70 de euro, Serbia – 70 de euro, Slovenia – 70 de euro.

Cel mai scump este în Italia – 77 de euro/megawatt.

România ar beneficia de o infuzie, de import de energie electrică din Germania, din țările nordice, mai ieftină, dar avem o problemă de gâtuire a energiei între Austria și Ungaria.”

Leave a reply