Virgil Popescu: „România a luat măsuri pentru a se securiza energetic”

0
194

În contextul războiului hibrid determinat de Rusia, România a luat măsuri pentru a se securiza energetic, dar a venit și cu soluții de protecție pentru Uniunea Europeană, a afirmat ministrul energiei Virgil Popescu, luni, cu ocazia participării la masa rotundă cu tema securității energetice, ”Opportunities and Challenges for a Genuine Energy Union – The Energy Pillar of the EU’s open Strategic Autonomy”, organizată în Spania.

În acest sens, Virgil Popescu a menționat semnarea unui acord cu Georgia, Ungaria și Azerbaidjan pentru construirea unui cablu submarin de transport de energie din surse regenerabile, care va alimenta UE, precum și faptul că România este parte din proiectul de extindere către Europa Centrală și de Sud-Est a coridorului sudic de gaze, care pleacă din Azerbaidjan, scrie caleaeuropeana.

Pe lângă cele două măsuri esențiale, România vrea să extragă gazele existente din perimetrele care-i aparțin în Marea Neagră, își dezvoltă capacitatea nucleară civilă prin construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și prin punerea în funcțiune de reactoare mici modulare, a mai spus ministrul energiei. De asemenea, prin PNRR există proiecte de dezvoltare pentru susținerea investițiilor în hidrogen verde.

În context, oficialul român a precizat că mix-ul de electricitate al României provine în proporție de 18% din cărbune, 17-18% din gaze naturale, 20% din energie nucleară și 45% din hidroenergie și energie regenerabilă. Acesta a explicat că 65% din producția de energie electrică în România operează cu emisii scăzute de carbon, iar până în 2032, este în plan ca țara să-și decarbonizeze complet sectorul energetic în conformitate cu legea privind decarbonizarea.

Între timp, cărbunele va fi înlocuit de gazul natural ca un combustibil de tranziție datorită resurselor pe care România la deține pe teritoriul său și în Marea Neagră. Referitor la gazul care va fi extras din zona off-shore, ministrul energiei a precizat că va fi utilizat pentru a asigura securitatea aprovizionării în regiune.

Virgil Popescu a luat cuvântul alături de vicepremierul și ministrul Tranziției Ecologice din Spania, Teresa Ribera, ministrul Energiei din Olanda, Rob Jetten și președintele companiei daneze din domeniul energiei regenerabile Vestas, Henrik Andersen.

De asemenea, în contextul deplasării în Spania, ministrul energiei a efectuat o vizită de lucru la compania Red Electrica, care este operatorul rețelei de transport de energie electrică de înaltă tensiune din Spania. Compania administrează întreaga rețea de transport de energie electrică din Spania, inclusiv sistemele electrice autonome ale insulelor (inclusiv, în special, Ibiza, Mallorca și în Insulele Canare ). Aceasta reprezintă peste 44.000 km de linii de înaltă tensiune și o capacitate de transformare de 92.000 MVA.

Am văzut cum sunt integrate în sistemul național sursele de energie regenerabilă și am discutat despre o posibilă colaborare cu cei de la Transelectrica, pentru a prelua modelul de bune practici și în România. Împărtășim un interes comun și real pentru a investi și acționa, pentru a lăsa o moștenire copiilor noștri”, a afirmat Virgil Popescu, într-un mesaj pe Facebook.

Leave a reply