Virgil Popescu, despre embargoul asupra produselor petroliere din Rusia

0
84

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a anunțat, duminică,  intrarea în vigoare a unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicția importului de produse petroliere, în principal, motorină, precizând că nu există motive de îngrijorare pentru români.

Oficialul a informat că s-a consultat cu marii importatori de carburanți.

„Astăzi este prima zi din etapa a doua a pachetului de sancţiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicţia importului de produse petroliere, adică, în principal, motorină. Până acum, embargoul viza ţiţeiul. Da, România este o ţară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuţii cu toţi marii importatori de pe piaţă şi concluzia este că fiecare şi-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veţi vedea că, la fel cum am depăşit cu bine embargoul asupra ţiţeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Virgil Popescu a menţionat că, în contextul discuţiilor despre un vârf al temperaturilor reci care va afecta România, ţara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece.

Avem gaze în depozite şi vom depăşi fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative. România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut. În plus, faţă de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adiţional de 300 milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie.

Sezonul rece este pe final şi ne aşteptăm să ieşim din iarnă având încă gaze în depozite. Iar pentru iarna următoare vom avea la dispoziţie 1 miliard metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea cu Socar. Vom fi bine pregătiţi şi pentru iarna următoare, aşa cum am fost bine pregătiţi şi pentru aceasta”, a subliniat ministrul energiei.

Tot astăzi, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că România are suficient gaz pentru a depăși sezonul de iarnă, indiferent de condițiile meteorologice, în prezent gradul de umplere a depozitelor fiind la peste 62% din capacitate, informează caleaeuropeana.

Leave a reply