sâmbătă, iulie 13

Ciucă: „România va deveni independentă energetic și va asigura securitatea energetică în regiune”

0
402

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că România va deveni în scurt timp independentă energetic, arătând că în momentul în care exploatarea perimetrului Neptun Deep va fi pe deplin operaţionalizată producţia internă va fi dublă faţă de momentul actual, iar ţara noastră va deveni cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană.

„Ca urmare a măsurilor adoptate de executiv în ultimul an şi jumătate, România îşi va câştiga independenţa energetică într-un timp foarte scurt: Romgaz şi OMV-Petrom au decis să dezvolte perimetrul Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Când exploatarea va fi pe deplin operaţionalizată, producţia internă a României va fi dublă faţă de momentul actual, iar ţara noastră va deveni cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană”, a scris Ciucă, miercuri, pe Facebook.

El spune că acest proiect este rodul muncii guvernării liberale şi a fostului ministru al Energiei, Virgil Popescu.

„Enumăr doar câteva dintre cele mai importante momente care ne-au adus aici: abrogarea la finalul anului 2019 a OUG 114/2018, care amânase cu patru ani exploatarea gazelor şi preluarea de către Romgaz a participaţiei Exxon Mobil la perimetrul Neptun Deep, în mai 2022. Tot în mai 2022 a fost modificată legea off-shore, care a permis extracţia gazelor din Marea Neagră. Chiar în această lună, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podişor, prin care gazul va fi adus în sistemul naţional de transport”, arată fostul premier.

Ciucă spune că, prin deschiderea exploatării, bugetul de stat câştigă din redevenţe, din impozitul pe venitul suplimentar, din impozitul pe profit al companiilor şi prin numărul de locuri de muncă create, care vor genera impozite.

Mult mai important este faptul că România va deveni independentă energetic, iar ca exportator net de gaze naturale, vom asigura securitatea energetică în regiune„, conchide fostul premier.

Leave a reply