luni, septembrie 27

Violeta Alexandru nu e de acord, cu modul de discuții, din Executivul actual

3
161

Într-o postare de ultimă oră, ex ministrul Muncii, liberala Violeta Alexandru se arată nemulțumită de modul în care, ” chestiunile acestea se discută, se argumentează în echipă, înaintea ședinței de Guvern. Nu la microfonul Palatului Victoria ca și când Ministerul Finanțelor face politica publică legată de pensii pentru că cel al Muncii nu poate. . Evident că poate iar credibilitatea lui nu trebuie afectată. ”

Postarea ex ministrului Muncii:


Astăzi nu te poți pensiona anticipat după care să muncești prin contract de muncă/în baza unui raport de serviciu.

Ministerul Muncii a propus să se poată. Ministerul Finanțelor nu a fost de acord invocând impact bugetar. Este relativă discuția despre impact bugetar întrucât, teoretic, prin permiterea cumulului pensiei anticipate cu salariul, se plătesc niște pensii dar se și încasează din contribuțiile rezultate în urma noilor contracte. În situația interdicției astăzi în vigoare și presupunând că puțini pensionați anticipat își fac PFA (așa se poate, este permis de lege), se poate bănui că se muncește (și) la negru. Ceea ce nu e bine.
În fapt, este o chestiune de principiu înainte de orice.
Pensionarea anticipată nu poate fi o schimbare a locului de muncă. Așa poate părea dacă cineva, deși solicită pensie pentru că nu mai poate să muncească, se angajează, de fapt, în altă parte (sau chiar la același angajator). Este de apreciat când cineva vrea să muncească dar trebuie să fim corecți înainte de orice.
Este de văzut și de analizat mai departe din ce domenii vin cererile pentru pensionări anticipate pentru că trebuie lucrat la fondul problemei – oamenii să muncească în condiții decente până la vârsta pensionării, să nu mai considere locul de muncă o corvoadă.
Chestiunile acestea se discută, se argumentează în echipă, înaintea ședinței de Guvern. Nu la microfonul Palatului Victoria ca și când Ministerul Finanțelor face politica publică legată de pensii pentru că cel al Muncii nu poate. Evident că poate iar credibilitatea lui nu trebuie afectată. Am toată încrederea. Aici nu suntem la un concurs de orgolii.”

3 comments

  1. Ilya 31 august, 2021 at 16:21 Răspunde

    Violeta nici ea, mare branza nu facu, barem Turcan incerca se vede, iar Violeta atunci facea balbe si mai mari.Dar a uitat atat de repede

Leave a reply