miercuri, martie 29

Vine vaccinul și în România! Ministrul Sănătății dezvăluie la cine vor ajunge cele 1,2 milioane de doze din remediul anti-COVID 19

1
774

România va primi, anul viitor, în jur de 1,2 milioane de doze de vaccin anti-Covid.  Declarația a fost făcută la RFI de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Sunt în jur de șase firme în relație cu Comisia Europeană, care au vaccinul în studiu. Două dintre ele sunt deja în faza a 3-a, faza finală a studiului, a adăugat ministrul Sănătății.
 

„De trei luni de zile noi suntem angrenați la nivelul Comisiei Europene în obținerea unui vaccin. Comisia Europeană are legături cu firme care produc vaccin în acest moment. Sunt 6 firme, dar contracte ferme sunt cu două firme care s-au obligat să aducă anul viitor 300 de milioane de doze, cu posibilitatea furnizării a încă 100 de milioane. Prima tranșă va fi de 30 de milioane. România, în acest angrenaj, din punct de vedere populațional, primește cam 4% din aceste vaccinuri. Din primul eșantion de vaccinuri, România va primi în jur de 1,2 milioane de doze. Noi am făcut solicitarea la Comisia Europeană pentru 10.700.000 de persoane care să poată fi vaccinate”, a declarat la RFI, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Potrivit acestuia, „Vaccinurile sunt în fazele 1 și 2 de studiu, însă unele firme care sunt în relație cu Comisia Europeană au trecut deja în faza a 3-a, faza finală”. Este vorba despre utilizarea vaccinului pe eșantioane mari de persoane, inclusiv cu comorbidități. În această fază a studiului, cercetătorii confirmă eficiența, notează inclusiv reacțiile advserse, dacă există, și colectează informațiile ce vor permite utilizarea vaccinului în siguranță.

Cine va beneficia de primele doze de vaccin, în România?  „Pentru o primă vaccinare, vor beneficia vârstele extreme, persoanele cu comorbidități și personalul tehnic – cei care lucrează cu populația, precum cadrele didactice și nedidactice și personalul medical”, mai spune ministrul Nelu Tătaru.

Va fi introdusă obligativitatea vaccinării? „Este o recomandare, la fel ca în cazul vaccinului antigripal”

În ce stadiu al pandemiei de COVID-19 se află România și la ce să ne așteptăm după începerea școlii? „Suntem încă în primul val, în a doua fază, sau a doua cocoașă, cum îmi place mie să-i spun, dar ține doar de noi previziunile de viitor. Suntem pe un platou de trei săptămâni, pe care încercăm să-l menținem așa cu măsuri de revenire la activitate. Avem un septembrie dificil, cu redeschidrea restaurantelor, teatrelor, cinematografelor, revenirea din concedii, transportul comun aglomerat, începutul anului școlar, campanie electorală și alegerile de pe 27 septembrie. În fiecare dintre aceste activități, avem ordine de ministru comune cu miniștrii de resort care stipulează inclusiv normele de desfășurare și funcționare a acestor activități. În măsura în care vom respecta aceste norme, vom avea o creștere ușoară a numărului de cazuri noi, gestionabilă. În caz contrar, putem să ne așteptăm la o creștere accentuată”, a conchis ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

1 comment

Leave a reply