Din noaptea zilei de 16 aprilie până la următorul 30 de aprilie, puteți observa ploaia de meteoriți cunoscută sub numele de lyridele, care vă va permite să observați şi până la 100 de stele căzătoare în fiecare oră.
Însă anul acesta va fi mult mai special: această ploaie de meteoriţi va avea loc simultan cu noua Lună, ceea ce o va face mult mai vizibilă, chiar atunci când nu este posibil să vedem satelitul natural al Pământului, deoarece este ascuns de strălucirea soarelui.
Această împrejurare va face cerul mai întunecat și stelele lyridelor se vor putea observa şi până la 100 de stele de bune de fotografiere în fiecare oră.
Dar asta nu e totul: aceşti meteoriţi nu au adesea „trenuri” persistente pe care să „curgă” în linie dreaptă, astfel încât acestea pot produce un alt spectacol, cel al aşa-numitelor „bile de foc”.
Când pot fi văzute
Potrivit American Meteorite Society, vârful lyridelor va avea loc între noaptea de 21 aprilie și primele ore ale zilei de 22 aprilie, când aproximativ 18 stele căzătoare pe oră vor traversa cerul cu o viteză medie de 48 de kilometri pe secundă.
Cum pot fi văzute
Poate fi văzută ploaia de meteoriți de oriunde pe planetă? Răspunsul este că se poate urmări atât din emisfera nordică cât și din cea sudică
Cu toate acestea, există un fapt care trebuie luat în considerare. Odată cu poluarea aerului, oamenii care locuiesc în centrul metropolelor vor avea parte de o vizionare mai dificilă, deși de la înființarea carantinei din cauza COVID-19, nivelul de poluare al orașelor este cel mai scăzut din 2010, dioxidul de carbon scăzând cu 65-80%.
Pentru a le observa într-un mod mai profesional, ideal este să ai un telescop mic. Cu toate acestea, nu este esențial și observarea spectacolului ceresc se poate face și cu ochiul liber.
De ce se numesc lyride
Sunt cunoscute sub numele de lyride, deoarece apar în vecinătatea constelației Lyra și apar atunci când orbita Pământului se apropie de zona de resturi lăsată de Cometa Thatcher (C / 1861 G1), care arde la contactul cu atmosfera noastră. .
Thatcher orbitează Soarele la fiecare 415 ani, deși rămășițele sale apar în fiecare an.