Viktor Orban, în vizită la Viena după scandalul privind ”amestecul de rase”

0
300

Premierul ungar Viktor Orban a ajuns joi la Viena pentru o vizită marcată de recentele sale declaraţii împotriva „amestecului de rase”, care i-au atras numeroase critici şi au dus la demisia unei consiliere, relatează AFP.

Cancelarul austriac Karl Nehammer ar urma să abordeze la întâlnire şi aceste declaraţii, pe care le-a considerat „în mod evident criticabile”.

Înainte de această nouă controversă, liderul conservator de la Viena şi-a exprimat bucuria de a primi „un important vecin şi partener”.

„Cele două ţări sunt afectate puternic de migraţia ilegală, pe care vrem să o combatem împreună”, a scris el pe Twitter, evocând de asemenea subiectul „cooperării energetice” pentru aceste două ţări extrem de dependente de gazul rusesc.

Este prima vizită oficială a lui Viktor Orban la unul dintre partenerii săi din UE după realegerea sa triumfală la începutul lunii aprilie, potrivit agerpres.

Însă dezbaterile riscă să fie dominate de virulenţa discursului susţinut sâmbătă, la Băile Tuşnad, în România, de liderul naţionalist maghiar în vârstă de 59 de ani, un obişnuit al afirmaţiilor controversate.

„Nu vrem să fim o rasă mixtă”, care să se amestece cu „non-europeni”, a spus el, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist.

Supravieţuitorii Holocaustului şi comunitatea evreiască ungară au condamnat „tenta rasistă” a unor astfel de afirmaţii, făcând apel la UE, şi la Karl Nehammer în special, „să se delimiteze”.

Lucru rar în epoca Orban, Zsuzsa Hegedus, un sociolog care era consilieră de lungă durată al lui Orban şi ai cărei părinţi au supravieţuit Shoah-ului, a demisionat marţi. Ea a denunţat „o poziţie ruşinoasă” şi „un text pur nazist, demn de (Joseph) Goebbels”, făcând referire la fostul şef cu propaganda al Germaniei naziste.

Într-o scrisoare deschisă, Orban s-a apărat invocând „politica de toleranţă zero a guvernului său în privinţa antisemitismului şi rasismului„.

Comisia Europeană a refuzat orice comentariu.

Fără a-l cita pe Orban, doar Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a reacţionat miercuri pe Twitter, criticând rasismul, „o invenţie politică toxică” ce „nu ar trebui să îşi aibă locul în Europa”.

Potrivit mai multor experţi citaţi de AFP, comentariile premierului ungar nu vor avea, probabil, „un efect de domino în Ungaria sau la nivelul UE”, unde se negociază în prezent deblocarea fondurilor de relansare post-pandemie pentru Budapesta.

„Discursurile sale au declanşat scandaluri de multe ori în media şi în cercurile politice europene”, a reamintit Bulcsu Hunyadi, din partea grupului de reflecţie Political Capital.

Orban „este văzut ca un caz izolat”, a adăugat el, pronosticând un „impact slab” asupra discuţiilor, chiar dacă „acest lucru ar putea încetini procesul”.

Leave a reply