duminică, decembrie 3

VIDEO. Trump, desfiinţat de cel mai respectat consilier la Casa Albă: „Nu ar fi trebuit să fie preşedintele SUA”

0
862
John Bolton nu avea o figură foarte populară public până să-şi lanseze, zilele trecute, cartea de memorii. Dar cu siguranţă este cel mai respectat dintre consilierii de la Casa Albă, care, până la Donald Trump, a mai lucrat cu alţi trei preşedinţi ai SUA: Ronald Reagan şi George Bush, tatăl şi fiul. Bolton a plecat repede de lângă Trump, dat fiind stilul şefului, dar din afara Casei Albe a început să vorbească despre comportamentul pe alocuri halucinant al actualului ocupant al Biroului Oval.
Într-un interviu pentru ABC News, Bolton l-a descris pe Trump cum rar şi l-ar fi imaginat chiar şi cei mai fanatici votanţi ai săi: superficial, nepregătit, incapabil să înveţe şi să înţeleagă cum se conduc SUA şi lumea.
Astfel, întâlnirile de analiză a informațiilor la Casa Albă aveau loc o dată sau de două ori pe săptămâna, când în mod normal ar fi trebuit sa aibă loc zilnic. Trump ar fi trebuit sa citească mult analizele primite, dar nu citea mai nimic. L-a întrebat pe generalul John Kelly dacă Finlanda este parte din Rusia sau dacă Venezuela face parte cu adevărat din Statele Unite!
„Este normal ca un președinte când vine la Casa Albă să nu știe din prima foarte multe, niciun președinte nu vine în funcție cu cunoașterea fiecărui aspect al afacerilor americane, toți învață în urma informărilor”, afirmă Bolton, care spune că în cazul lui Trump consilierii tot repetau informările și nu părea să se prindă nimic de el.
De exemplu, nu pricepea de ce a fost împărțită Peninsula Coreeană în 1945, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cum s-a ajuns la acel punct și care au fost consecințele. Mai mult, Trump părea să creadă că o bună relație personală cu Xi Jinping, Vladimir Putin, Kim Jong un, ayatollahul Iranului sau Erdogan în Turcia echivalează cu o bună relație între Statele Unite și țările respective – o totală lipsă de înţelegere a mecanismelor lumii, după cum rezultă din dezvăluirile lui John Bolton.
„Nu există absolut nicio îndoială că relațiile personale bune dintre liderii mondiali, între omologi, secretari de Externe, miniștri ai Apărării sunt ceva pozitiv.  Dar nimeni nu ar trebui să înțeleagă greșit că o relație personală este oarecum echivalentă cu relații mai bune între cele două națiuni. La întâniri cu Xi Jinping, Vladimir Putin și alții ar spune lucruri de genul: uite, tu urmărești interesele Statelor Unite, noi urmărim interesele țărilor noastre. Nu aveam nicio îndoială că ei știau ce înseamnă asta. Nu sunt sigur că Donald Trump știa”, afirmă Bolton, care conchide tranşant: „Trump nu ar fi trebuit să fie preşedintele Statelor Unite”.

Leave a reply