sâmbătă, ianuarie 18

VIDEO. ”Trăiască, trăiască, Țara Românească!”. Românii de peste Prut dau semnalul întoarcerii la patria-mamă. Maia Sandu-inima unirii

2
1854

Alegerea Maiei Sandu ca președinte al ”României de peste Prut” a fost semnalul aplicării lozincii ”Ne luăm țara înapoi”. Istoria a rupt abuziv Basarabia și Bucovina de Nord de trupul-mamă, dar tot istoria începe să facă dreptate, iată, chiar dacă mulți ani mai târziu.

Vizita președintelui României, deși fără un scop oficial în sensul unirii, este un prim mare pas în această direcție a recuperării teritoriilor răpite României de un război nedrept și mult prea costisitor uman.

După anii de mandat ai fostului președinte moldovean pro-rus, Igor Dodon, în care a evitat Chișinăul, Iohannis este primul pe care l-a primit în vizită oficială Maia Sandu, ea spunând că Republica Moldova și România reintră într-o interacțiune firească, frățească.

Iohannis a promis sprijin sub diferite forme, de la avansarea proiectelor de interconectare în energie, infrastructură, comunicaţii, până la proiecte în domeniul cultural, educaţional ori de patrimoniu.

„Susţinerea procesului de vaccinare anti-Covid 19 a cetăţenilor R. Moldova prin furnizare a până la 200 de mii de doze de vaccin. România va furniza, aşa cum a mai făcut-o, medicamente, echipamente medicale şi de protecţie. Totodată, România are în vedere sprijinirea agricultorilor din R. Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantităţi de motorină de aproximativ șase mii de tone. Vom iniţia o cooperare aprofundată pe linia justiţiei şi a luptei anticorupţie”, a declarat președintele României, citat de Radio Europa Liberă.

Maia Sandu a mulţumit Bucureştiului pentru suportul acordat cetăţenilor moldoveni în ultimii ani şi şi-a exprimat speranţa că multe din ideile formulate în declaraţii, precum poduri rutiere şi feroviare peste Prut sau proiecte de interconectare energetică, vor prinde contur.

Maia Sandu a mai spus că România este în prezent cel mai important partener comercial al Republicii Moldova, iar mulţi producători din stânga Prutului îşi vând mărfurile în România datorită deschiderii Bucureştiului.

„Mă bucur că începând cu ziua de astăzi R. Moldova şi România reintră într-o acţiune firească, frăţească şi deschisă. În aceste zile R. Moldova păşeşte într-o nouă etapă, atât pe plan intern, cât şi pe dimensiunea politicii externe, o etapă a ieşirii din izolare internaţională şi de conexiune la spaţiul european, la vecinii şi partenerii noştri strategici”, a spus și Maia Sandu.

Președintele României este primul lider de stat primit de președintele Maia Sandu. El a fost întâmpinat cu pâine şi sare.

Ceremonia de primire a cuprins intonarea imnurilor naţionale ale României şi Republicii Moldova şi trecerea în revistă a gărzii de onoare.

Mai mulți susținători au venit în fața Președinției cu steaguri scandând „Trăiască, trăiască, țara românească”, „România nu are graniță la Prut” sau „Trăiască, trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească”, au strigat oamenii, dând astfel semnalul renașterii profunde a ideii de unire cu patria-mamă.

Recuperarea relației București-Chișinău, prin prima vizită oficială a președintelui României peste Prut, este doar începutul desăvârșirii marelui vis românesc pentru care și-au dat viața zecii de mii de soldați pe frontul dezrădăcinării naționale.

Dar unirea, formală ori oficială, nu se poate face în lipsa unui suport real pentru ajutarea fraților de peste Prut astfel ca majoritatea cetățenilor actualei ”Republici Moldova” să simtă avantajele practice ale recuplării la trupul României, cel mai probabil în interiorul Uniunii Europene.

Iar în UE nu ar fi nici o noutate, nici o surpriză. Unificarea celor două Germanii, la puțin timp după căderea Zidului Berlinului, sub comanda regretatului Helmuth Kohl, poate servi ca model României de dincoace și de dincolo de Prut. Până acolo însă, mai sunt multe de făcut, iar destinul lumii are și el rolul său în această iminentă conjuncție națională care așteaptă de-acum doar timpul să devină univers real.

De moment, visul unirii are pentru prima oară în ultimii 31 de ani un suport real: Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, ”inima” care bate de acum încolo foarte practic în direcția României unice.

2 comments

  1. Gabriel 29 decembrie, 2020 at 21:20 Răspunde

    E o greseala monumantala sa se doreasca unirea. Cu rusofilii lor, ce zic eu, cu rusii lor, cu tancurile rusesti din Tiraspol, cu saracia lor venita in plus peste a noastra, cu rachetii si idiotii lor. Lipsa de gandire, idealism pagubos si anlfabetii lor functional…Oricum, nu se va face, nu mai manipulati si nu mai hranisti lumea cu povesti cu zane… Unirea Rep Moldova cu Romania este ceea ce se doreste pentru impartirea Romaniei. Rusii hranesc aceste visuri. Ungaria de abia asteapta ….Oameni fara judecata. Manipulari mai fine si mai grosolane…

  2. Corrie 30 decembrie, 2020 at 12:23 Răspunde

    Hai sa nu batem campii…cu cativa sustinatori ai unirii nu se face primavara,caci e deja prea tarziu pentru asa ceva!Rusii au fost amestecati intentionat de Stalin in toate tarile ocupate de sovietici,asa ca,acum mutantii sunt o specie noua de cetatean ,se numeste MOLDOVEAN si limba e tot o mutatie ,MOLDOVENEASCA!!PANIMAISI,GASPADARI JURNALISTI? Nici macar Maia Sanduu nu crede in unire,isi da seama ca e imposibil cu 70 % cetateni mutanti…Iar cu alegerile anticipate,acolo nimic nu e surprinzator,toate partidele au tradatori ca Iurie Rosca in componenta!!

Leave a reply