Cu o sensibilitate de 90%, pentru uz casnic și acces ușor. Așa se poate caracteriza „testul definitiv” pentru detectarea COVID-19. Este testul rapid de antigen cu salivă, aflat deja în faza de aprobare pentru uz caznic și care ar putea fi cumpărat în curând la liber, în farmacii.
El este deja folosit în unele țări sau regiuni din Europa. Bunăoară, regiunea Andaluzia, din sudul Spania, cea mai mare din țară, a achiziționat deja milioane de astfel de teste rapide pentru a le folosi în spitale și instituții publice, la verificarea personalului medical și a funcționarilor.
În absența unei reglementări pentru autodiagnostic, în acest moment utilizarea sa este adecvată numai pentru personalul medical din instituțiile sanitare, dar reacția celor care l-au folosit este mai mult decât mulțumitoare.
Nu este un test atât de fiabil precum cel PCR, care costă spre 100 de euro și oferă rezultate de la câteva ore până la două zile, dar detectează virusul în 9 din 10 cazuri și nu necesită nicio pregătire medicală.
„Aceste teste folosesc saliva, nu trebuie să bagi tamponul până la creier prin nas. În 15 minute ai rezultatul și are un preț sub 15 euro și există proiecte în SUA de a reduce chiar prețul”, a explicat Luis Quevedo, comunicator științific, în emisiunea Más Vale Tarde, de la postul de televiziunea La Sexta.
Specialistul a arătă în direct cum funcționează, folosind un tampon și un reactiv.
Puteți vedea demonstrația, în înregistrarea video de pe site-ul postului de televiziune amintit, AICI.
„Planul ideal este de a testa rapid persoanele infectate în școli și birouri. Costul redus al acestuia ar permite ca acesta să fie făcut frecvent”, adaugă expertul.
Desigur, până când nu este reglementat de autoritățile sanitare pentru a fi folosit fără recomandarea medicului, testul nu este disponibil pentru persoanele fizice, în farmacii, deocamdată.
„PCR este atât de rafinat și atât de bun, încât îți oferă rezultat pozitiv chiar și atunci când nu mai ești infectat. Acest test rapid dă rezultat pozitivul atunci când ești infectant, când încărcătura ta virală este mai mare. Astfel eviți lanțul de contagiune”, spune Luis Quevedo.
Un test rapid de antigeni costă în jur de 15 euro, deci nu este o cheltuială prea mare pentru cine vrea să știe sigur dacă cei din jurul lui sunt persoane cu risc de a transmite coronavirusul sau dacă el însuși are COVID.
În filmulețul de mai jos difuzat de respectabila publicație EL Pais în secțiunea video, puteți vedea diferența între un test PCR și un test rapid. Înregistrarea este în limba spaniolă, dar veți înțelege fără probleme cele mai importante detalii.
Iată traducerea după jurnalistul spaniol din filmul de mai jos:
- ”Pentru a detecta COVID 19, există trei tipuri de teste: tehnica PCR, care se realizează doar în laborator și durează cel puțin câteva ore, și așa-numitele teste rapide, ce oferă rezultatele în câteva minute”
- ”PCR caută prezența coronavirusului într-o mostră biologică a pacientului. Concret: caută prezența de ARN viral, materialul genetic al virusului.”
- ”De cealaltă parte, sunt teste rapide care sunt: portabile, mai ieftine și mai ușor de folosit. Dar pot fi un pic mai puțin fiabile. De aceea, dacă cineva care a dat negativ la testul rapid vrea să fie 100% sigur că nu are COVID, își va face un test PCR”
- ”Există două tipuri de teste rapide. Unul dintre ele detectează proteinele specifice de coronavirus care înconjoară membrana lui. Testul rapid de antigeni caută direct această proteină și astfel află prezența virusului. În acest sens, sunt create pentru a aduce exact aceeași informație ca o probă PCR. Ne indică dacă pacientul are virusul în momentul diagnosticului.”
- ”Celălalt tip de test rapid detectează anticorpii, adică proteinele pe care le secretă sistemul imunitar al pacientului. Anticorpii nu sunt prezenți în mucoasa din gât sau din nas, ci în sânge. Important de menționat: proba de anticorpi nu ajută la detectarea bolii în primele zile după infectare, când virusul e prezent în pacient, dar nu arată simptome. Motivul este că sistemul imunitar are nevoie de aproximativ o săptămână de la momentul infectării pentru a genera suficienți anticorpi ca să dea pozitiv un astfel de test.”
- „Totuși, acești anticorpi rămân în sânge timp de săptămâni sau chiar luni după ce pacientul a depășit boala. De aceea, aceste teste sunt foarte utile pentru a afla câți oameni au învins boala. Pacienții vindecați vor da negativ în proba PCR și pozitivi în testul rapid de anticorpi.„