VIDEO. “Ţăranul” Cartianu, cântând “Cucule, pasăre sură”. Dedicaţie pentru Naşul, după “dezvăluirea” cu averea de 800.000 de dolari şi “jumătate din pământurile Gorjului”

3
1953

Am lucrat cu Grigore Cartianu ani buni. Ultima oară la ziaristii.com, site pe care l-am lansat amândoi. La Evenimentul zilei, mi-a fost el şef, la Adevărul, i-am fost eu. Am fost amândoi în turnee lungi, în America şi Europa, dar şi în România, unde am dus cărţile lui şi ale noastre la conferinţe încântătoare.

De la noi a preluat Radu Moraru ştafeta şi s-a dus ulterior la românii care ne-au ieşit nouă în cale, pe care ştafetă a început s-o folosească însă, aflăm acum, nu tocmai cuşer, având în vedere dezvăluirile din ultima vreme ale celor care se declară păgubiţi de Naşul.

Nu m-am înţeles întotdeauna bine cu Grigore. Ne-am contrat deseori, suntem diferiţi. El e radical, eu pacifist. El adoră condeiul tăios, eu prefer pana fină care sper să mângâie inclusiv sufletele celor care nu ne iubesc. Dar dincolo de toate diferenţele dintre noi, ce ne-a apropiat întotdeauna au fost două lucruri: pasiunea pentru adevăr şi dreptate, pe de o parte, şi dragostea faţă de locurile natale ale Gorjului – pe de alta.

Nu întâmplător ne-am regăsit amândoi în acest război cu Radu Moraru. Nu putem accepta trădarea valorilor care ne-au creat ca jurnalişti. N-om fi noi mafalde, nici zeii adevărului, dar cu siguranţă n-am întors armele împotriva celor care ne-au fost întotdeauna aliaţi: publicul anticorupţie, pro-lege, Diaspora şi partenerii noştri occidentali – UE şi SUA, în special.

Dar lăsăm pentru data viitoare discuţiile “grele”, despre cum s-au aliat oameni ca Naşul cu tabăra pe care noi am botezat-o a “Ciumei Roşii”, a lui Dragnea, Tăriceanu sau Ponta, despre atacurile pornite peste noapte la Iohannis şi la tabăra ne-PSD&Fraţii şi, mai grav, despre folosirea imaginii de jurnalist în operaţiuni de propagandă tip fake news şi teorii ale conspiraţiei îndreptate împotriva intereselor României actuale. Nu întâmplător, adepţii lui Radu Moraru care au reacţionat la observaţiile noastre vorbesc de “Imperiu Satanist Occidental” şi ridică în slăvi Rusia lui Putin, în comentariile lor pe canalul de youtube LUMEA LIBERĂ tv (unde vă invităm să deveniţi abonaţi, dacă vă place această construcţie media – ne e de mare folos, recunoaştem!).

Deocamdată însă, să coborâm şi mai mult cu picioarele pe pământ. Pe pământul din care ne tragem. Pe tarina satelor noastre. La Brădiceni-Hobiţa-Peştişani sau la Trocani-Brătuia-Dăneşti. Şi pe orice vatră românească devenită azi, în vremuri de pandemie, o ultra-valoare naţională.

Unii dintre românii plecaţi după o pâine mai bună în lumea largă se vor fi gândit acum, în criză, dacă nu ar fi fost mai la adăpost în casa părintească sau undeva la ţară. Alţii poate chiar şi-au propus să reînvie ce au abandonat total sau parţial în vatra satului. Pentru că, dacă astfel de criză va continua sau vor veni şi altele similare, atunci viaţa în cătunul ce nu valora doi bani înainte poate fi salvarea pentru viitor.

Dar pentru asta, statul trebuie să facă din întoarcerea omului la glie o prioritate naţională. Un adevărat proiect de ţară. Cu planurile de susţinere financiară, subvenţii, credite şi investiţii girate de stat, ca oamenii să ia foarte în serios revenirea la viaţa din copilăria noastră.

Nu e greu. Chiar e simplu. O vorba de redistribuirea resurselor, de revalorizare şi de predictibilitate, ca omul simplu să aibă încredere. Despre asta am discutat cu Grigore Cartianu în înregistrarea video de mai jos. Una plină de viaţă, dar şi de momente-spectacol cum este şi cel în care îl puteţi asculta pe Grigore Cartianu cum cântă “în falş” pe triluri din “Cucule, pasăre sură” (de la minutul 2:30).

Cât despre Radu Moraru, cu care Grigore Cartianu are deja un meci “live” şi o dispută mai veche, am aflat doar ce spune invitatul meu despre “averea de 800.000 de dolari şi jumătate din pământurile Gorjului”, despre care a vorbit Naşul (mai jos, de la minutul 43:00). În rest, să fiţi iubiţi şi mai ales uniţi! 🙂

 

3 comments

  1. Micky Borinza 21 mai, 2020 at 01:28 Răspunde

    In anul 2002 lucrand la BRD Societe Generale am avut locul de munca in Fostul hotel Union. Din camera unde aveam biroul aveam vedere directa a unei portiuni din cafeneaua l’Inventore , unde stateau aproape zilnic la o masa si discutau Radu Moraru si Chirovici ministrul Mason al Lui Adrian Nastase. De atunci am fost convins ca Radu Moraru este marioneta Lui Adrian Nastase….

Leave a reply