VIDEO. Secretul celor 80 de miliarde de euro obținute de România. Interviu cu Siegfried Mureșan

0
1699

Siegfried Mureșan a făcut parte din rândul europarlamentarilor români care au anunțat fără rețineri marele succes obținut de România după Consiliul European de marți, 21 iulie. Acum este implicat direct în negocierile dintre Parlamentul UE și Consiliu, la finalul cărora opinia publică europeană așteaptă cu sufletul la gură o Rezoluție care să parafeze marea veste despre sumele imense pregătite de Bruxelles pentru protejarea țărilor europene de criza actuală. România va primi o felie însemnată din tortul banilor UE pentru următorii 7 ani – aproximativ 80 de miliarde de euro. Este mai mult decât dublu față de cât am primit la precedentele exerciții bugetare multianuale! Într-un interviu pentru LUMEALIBERA.RO și ZIARISTII.COM, europarlamentarul PPE a explicat cum a fost posibil acest rezultat.

 

Nici nu am aflat bine despre decizia-surpriză a Consiliului European că liderii și europarlamentarii PSD s-au grăbit să spună că e puțin, că se putea mai mult… Ce le răspundeți?

 

Siegfried Mureșan: Ce vreți să le răspundem membrilor PSD care vroiau s-o facă pe Viorica Dăncilă președintele României și s-o trimită tot pe ea la Bruxelles să negocieze miliardele pentru România în ultimii ani?

Imaginați-vă că ar fi trebuit s-o sune pe Angela Merkel și să-i spună, bună ziua Angela, eu sunt, Viorica… 

România nu ar fi obținut cu Viorica Dăncilă, cu un președinte PSD, suma de bani pe care a obținut-o astăzi. România n-ar fi obținut cu un Guvern PSD suma pe care am obținut-o astăzi, și am să explic și de ce.

În ultimii ani de zile, președintele Iohannis dădea o linie oficială a statului român în Consiliul European și miniștrii Guvernelor PSD negociau pe cont propriu, pe persoană fizică, în afara poziției oficiale a României, orice alte bazaconii. Aduceți-vă aminte când ministrul Teodorovici proteja paradisurile fiscale și exemplele pot continua.

 

Și ce-a fost diferit de data asta? Ce-a fost nou după ce Dăncilă a plecat de la Palatul Victoria?

 

Siegfried Mureșan: Acum s-a întâmplat un lucru nou: a fost pentru prima dată de când România a aderat la UE când miniștrii, prim-ministrul și președintele au vorbit aceeași limbă, au tras în aceeași direcție și rezultatul s-a văzut (n.r. – în succesul finanțării imense obținute marți, în Consiliul European).

Față de toate celelalte țări din Europa Centrală și de Est, România este marele câștigător al acestor negocieri. Ungaria, Polonia au avut reduceri la fondurile structurale și de coeziune, banii de autostrăzi, în timp ce România a primit finanțări în creștere. Am reușit să apărăm și banii pentru fermieri, banii din planul de redresare al Uniunii Europene…

Care să fie, deci, secretul acestui ultim rezultat?

 

Siegfried Mureșan: Putem discuta totul în detaliu, dar ce e clar este că România este unul din marii câștigători ai acestor negocieri tocmai fiindcă miniștri de resort, pe felia lor, au pregătit negocierile bine, premierul Ludovic Orban de asemenea s-a implicat în multe discuții bilaterale.

Dar esențială a fost o întâlnire, pe 1 februarie 2020, în Portugalia, unde țările care doresc în continuare o politică amplă de coeziune a UE s-au pus de acord, au apărat această politică, premierul Orban a fost acolo, iar rezultatul a fost văzut acum, în Consiliul European.

Chiar dacă unele țări au avut un buget mai mic, au avut tăieri la buget, am reușit să apărăm politica de coeziune, Politica Agricolă Comună, acestea fiind totodată și obiectivele principale ale României declarate public, în mod transparent, de președintele României, înainte de începerea negocierilor. 

Vom primi peste 45 de miliarde de euro, bani din bugetul tradițional al UE, și peste 33 de miliarde de euro din Planul de Redresare Economică al UE, plan care este în deplină concordanță cu Planul de Relansare anunțat de Guvernul României.

Aceste fonduri europene vor fi folosite, de fapt, pentru a finanța Planul de Relansare al Guvernului României.

 

Dar nu vă temeți că, în ciuda succesului evident repurtat de România la aceste negecieri – și aici e meritul tuturor forțelor pro-europene din Parlamentul UE – în țară va conta mai mult discursul populist, antieuropean, conspiraționist? Asta apropo și de criza COVID produsă tocmai de cei care vă acuză că puteați obține mai mult…

 

Siegfried Mureșan: Oamenii trebuie să știe adevărul: pentru următorii 7 ani, România va primi 80 de miliarde de euro fonduri europene, față de 45 de miliarde de euro, în ultimii 7 ani, și 30 de miliarde de euro, în perioada 2007-2013.

Acestea sunt cifrele, acesta este adevărul. Primim mai mulți bani decât am primit oricând.

 

Ce facem cu banii? Îi putem atrage?

 

Siegfried Mureșan: Pentru ce vom folosi aceste sume? Pentru modernizarea României. Dacă reușim să construi autostrăzile, să modernizăm căile ferate, să îmbunătățim infrastructura la sat, atunci vor veni investitori, se crează locuri de muncă. Oamenii vor avea locuri de muncă stabile și bine plătite.

Vom beneficia de o creștere a salariilor, fiindcă dacă discutați cu Dacia Pitești sau cu Ford la Craiova, vă vor spune foarte clar următorul lucru: construcția unui automobil Ford costă la fel de mult în Craiova ca și în Germania, Spania sau în altă țară membră UE din punct de vedere al tehnologiei, roboții sunt la fel peste tot.

Diferența este următoarea: în România, costul este mai mic cu forța de muncă, dar este mai mare costul de transport din cauza lipsei autostrăzilor.

 

Și cum vor simți oamenii, angajații, avantajul fondurilor Europei?

 

Siegfried Mureșan: Vreau să vă spun că aceștia sunt bani gratis, care folosiți pentru modernizarea infrastructurii rutiere vor duce automat la creșterea de salarii, la crearea de locuri de muncă.

Salarii mai mari înseamnă mai mulți bani la buget pentru investiții în școli, în spitale, pentru plata pensiilor, a salariilor. Evident că și noi ne dorim creșteri de pensii, și e un lucru pe care acest Guvern îl va face, dar vă spun că este foarte bine că avem acum un Guvern care va folosi responsabil fondurile europene.

Liviu Dragnea e anchetat de OLAF pentru frauda de la TelDrum, după ce au blocat mari proiecte pe fonduri europene.

 

Ce garanții avem că, fără cei ca Dragnea, va fi mai bine la acest capitol al absorbției de fonduri UE?

 

Siegfried Mureșan: După 6 ani de guvernare PSD, am avut doar 17% absorbție de fonduri UE pe mari proiecte de infrastructură. Ele veniseră doar acolo unde au existat primari și președinți de Consilii județene capabili să atragă aceste fonduri.

Cluj, Oradea, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, Timișoara sunt orașe ale căror fețe s-au schimbat prin absorbția de fonduri europene în ultimii ani de zile, în timp ce la nivelul Guvernului, după trei ani de guvernare PSD, nu s-a făcut nici măcar un kilometru de autostradă pe fonduri UE. Doar un singur mare proiect pe acest gen de finanțare: podul peste Dunăre de la Brăila, în rest nimic, nimic!

 

PSD a promis o grămadă de spitale regionale și n-a făcut niciunul…

 

Siegfried Mureșan: Legat de spitalele regionale, în numai 6 luni de guvernare liberală, am depus proiectele pentru toate cele trei spitale regionale, Iași, Cluj, Craiova. Unul a fost aprobat deja de Comisia Europeană.

De aceea e important ca în perioada următoare, când vom avea mai multe fonduri ca niciodată, să avem un Guvern care să știe să atragă acești bani și să-i folosească pentru modernizarea României.

Trebuie absorbite fondurile europene pe perioada 2014-2020, pe care, printr-o derogare, avem dreptul să le absorbim până la finalul anului 2023 și în paralel să începem absorbția noilor bani.

Deci e bine că oamenii politici care au fraudat fondurile europene sau au folosit banii UE pentru pomeni electorale sunt departe de actul guvernării la ora actuală.

(Va urma)

Leave a reply