Video. Scandal cu preotul Florin Părasca din satul Tăuți, comuna Florești, Cluj

0
1660

Scenă incredibilă cu preotul ortodox Florin Părasca din satul Tăuți, comuna Florești, județul Cluj, care a condiționat îngroparea unui mort chiar în cimitir. Acesta nu a vrut sămingroape mortul până familia nu își cere scuze de la el și îi pupă mâna.

Preotul se pare că ar fi și asistent universitar la Facultatea de Teologie din Cluj Napoca.

Scandalul a pornit de la motivul că familia îndoliată nu plătise 5.000 de lei pentru locul din cimitir. Familia persoanei decedate nu-și achitase contribuția de membru la biserică de 10 ani, preotul profitând de acest deces pentru a o obliga să achite „taxa pe locul de veci”, în valoare de 5.000 de lei.

VIDEO. Toată scena a fost filmată cu telefonul mobil de un enorias.

„Dragii mei, n-o să încep această înmormântare până când familia – Mariana cu Ioan și Crina cu Marius – nu-și cer iertare față de mine pentru modul urât în care s-au comportat în ultimele trei zile. Aștept să vă cereți iertare.” Oamenii și-au cerut iertare și apoi preotul le-a cerut să îi pupe mâna, moment în care unii s-au revoltat. O voce din mulțime a strigat la el întrebându-l: „De ce v-ați făcut preot?”

Observând că este filmat acesta a ripostat. „Nu mă filmați că nu este cazul.”

„Dânșii n-au mai plătit contribuția de 10 ani. Ascultați-mă, că am evidențe și am martori! De 10 ani de zile nu și-o mai plătit contribuția. Hotărârea Consilului aceste parohii este: familia care nu-și plătești contribuția în ultimii trei ani plătește locul de veci. Ce-i de neînțeles? Și Biserica are cheltuielile ei! Noi nu suntem slugile dumneavoastră, noi suntem slujitorii dumneavoastră” a spus preotul.

Mai mult decât atât preotul se pare că ar fi și blestemat familia cu care avusese scandalul.

„Dumnezeu să vă ierte! Și să ridice blestemul asupra familie dvs. și a urmașilor. Să-l ridice, să-l șteargă…”

„În timp se pot întâmpla lucruri urâte și neplăcute. Sunteți oameni în vârstă și ați văzut câte necazuri se pot întâmpla în viața unei familii când familia se răscoală împotriva Bisericii”.

„De trei zile îmi toacă nervii, până să ajungă tot la cuvintele mele de vineri seara. Inclusiv cu reclamații la protopopiat. Și ce s-o rezolvat? Tot nimic!”

„Dar n-am făcut reclamație, numa’ am întrebat…”, se aude vocea unei femeie îndoliate.

„Asta-i reclamație verbală, doamna Crina! Nu se poate așa ceva! Ați ajuns la această concluzie a mea? Ați ajuns? Ați ajuns la vorbele mele de vineri seara?”, a strigat preotul.

Apoi a amenințat: „Nu vă mai comportați urât, că vă luați plata de la Dumnezeu!”.

Realizând că este filmat acesta a încercat să mai îndulcească lucrurile.

„Nu cred că-și dorește nici adormita să aibă o înmormântare tensionată, deși familia a provocat această situație”.

 

Scandalul a ajuns la urechile Arhiepiscopiei Vadului Feleacului si Clujului.

„Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a luat act de comportamentul regretabil și smintitor al preotului Florin Parasca de la Parohia Tăuți, protopopiatul Cluj I, care a produs multă tulburare la o slujbă de înmormântare în comunitatea pe care o păstorește.

Având în vedere repetatele hotărâri ale Sfântului Sinod care interzic cu desăvârșire condiționarea săvârșirii slujbei de înmormântare de plata vreunei taxe, preotul Florin Parasca a dat dovadă nu doar de lipsă de tact, ci și de nerespectarea hotărârilor forurilor bisericești superioare.

În acest sens, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a analizat toate aspectele acestui caz și, în conformitate cu articolul 159 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, a decis ca preotul Florin Parasca să i se aplice sancțiunea disciplinară dojană arhierească, să restituie suma plătită familiei îndoliate și să își ceară scuze public” a anunțat Arhiepiscopia într-un comunicat de presă.

Leave a reply