sâmbătă, ianuarie 18

VIDEO. Sabin Gherman: De ce-i enervează pe “patrioți” adevărul istoric. Să povestim despre enervările „patrioților”

Iorga era cu acea butadă, în ghilimele; ce-mi pasă mie de adevărul istoric dacă e vorba de țară mea. Noi trebuie să ziceam, să băgăm în cap românilor că noi suntem... etc, etc, a afirmat scriitorul
2
3274

Sabin Gherman, prin tonu-i ce deja ne-a devenit obișnuit, își expune punctul de vedere – mai puțin formal – despre istorica zi de 24 ianuarie.

Am selectat câteva dintre disertatiile ziaristului, scriitorului și istoricului ardelean, pe care le-a rostit pe canalul sau de you tube.  Aspecte, poate, mai puțin cunoscute, referitoare la Unirea celor Două Principate sărbătorită recent. ( video)

 

„Sunt unii care, dacă au buletin cu tricolor, cred că au și propria Constituție, evidențiază Sabin Gherman

Pentru ăștia, România e un fel de poezie cu rimă; te sui pe scenă, o declami și apoi te scufunzi în somnul cel de moarte. Ce muncă, ce inovare, ce adevăr? Suntem rumâni și punctum – de aici, contemplarea liric-bovină asupra unei țări care se scufundă pentru nu-i nici muncă, nici inovare, nici adevăr”, ne spune scriitorul.

 

„Unele lucruri… musai spuse. Chiar dacă nu apar în manuale sau la Tv

„Să povestim despre <enervările patrioților>… Sunt niște oameni care au impresia că, dacă pe buletin ți-e și tricolorul, când ți-a dat militianul buletinul ți-a dat și propria Constituție. ȘI specia asta ciudată e și extrem de periculoasă!

Mult mai periculoasă decât cei care nu fac nimic. […] De ce duc ăștia țară asta înapoi: atunci când ai impresia că ești patriot, și în afară de „poezele” și lamentații, nu faci absolut nimic.

Ba ba mai mult, faci un mare rău tuturor. Ieri a fost 24 ianuarie, Unirea așa numită „mică”, pe nedrept. Păi, tătuca, mai onestă aniversare decât să vorbești despre adevărul acelei zile, nu există!

Numai că la noi, din manuale, de la Iorga (de fapt Iorga era cu acea butadă, în ghilimele, < ce-mi pasă mie de adevărul istoric dacă e vorba de țară mea). Noi trebuie să zicem, să băgăm în cap românilor că noi suntem… etc, etc, etc.”

 

Și din manual ne-au învățat tot felul de prostii, tot felul de nunți: <extraordinar ce nuntă a fost unirea Moldovei cu Valahia>”. Ori când le spui că, de fapt, Moldova era un pic mai dezvoltată decât Muntenia, Valahia…

Moldova avea legături comerciale cu Viena, import-export, datorta unei comunități evreiești extrem de dinamică și comunitatea asta aducea prosperitate – de aia avem clădirile alea atât de frumoase începând din Cernăuți până în Bârlad, până unde vrei tu…

Sunt nerecunoscute meritele acestei comunități evreiești, și comunitatea aceasat era legată de Europa Centrală, de Viena.

Moldova avea  instituții mult mai puternice decât Valahia. In Moldova erau mai  organizate comunele, mai bine organizată agricultură.


S-a făcut un fel de mitologie a faptului că era normal să se unească Modova cu Valahia pentru că aceasat din urmă era o forță.

Nu, în Valahia forța o avea doar Bucureștiul„, afirmă istoricul transilvănean!

foto coperta; patreon.com

2 comments

  1. Corrie 5 februarie, 2021 at 17:55 Răspunde

    Un tradator de tara,ce promoveaza ruperea Ardealului de tara si alipirea sa de Ungaria,asta e „scriitorul” ,”istoricul” si „ziaristul” pe care-l admirati!!!Sa va fie de ras!Are ce are DOAR cu liberalii din regat,cu Orban,fiind un admirator al Bocilor lui Basecu ,alipiti de marele partid liberal cu intentia ca la momentul potrivit,sa puna mana pe putere…si momentul a venit,ca a ramas fata lu’tata Base fara coledzi…

Leave a reply