miercuri, ianuarie 26

VIDEO. ”Răul a fost făcut. Pe bani publici!”. Revolta profesioniștilor din TVR față de blasfemia din noaptea de Revelion

1
3065
Scandalul provocat de emisiunea din noaptea de Revelion de la TVR continuă. Reacțiile din presă, societatea civilă și mediul politic arată revolta majorității opiniei publice românești față de degradarea în care a ajuns televiziunea finanțată din banii românilor.
În noaptea dintre ani, de la ora 23:00, TVR a avut o emisiune „Revelion la mine acas” cu Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu. În emisiune s-au mai aflat Dan Bittman, dar și actorul George Tănase. Show-ul acestora a durat aproape două ore.

Dan Bittman și ”Garcea”, ”ambasadori” COVID

Garcea a fost implicat în protestele marca AUR de sorginte rusească

Show-ul a fost un afront adus societății românești normale, care s-a săturat de agresiunea păturilor iresponsabile reprezentate de personaje ca Mugur Mihăescu sau Dan Bittman – veritabile monumente ale conspiraționismului vinovat pentru multe vieți furate de pandemie.


Ambii au pledat public împotriva măștii de protecție anticoronavirus, încurajând practic indirect populația să se infecteze cu SARS-CoV-2.
Profesioniștii din TVR ostracizați ani buni de guvernările PSD au ieșit la rampă și cu această ocazie, deși vocea lor a fost mereu estompată de interesele politice care au transformat televiziunea publică într-un instrument de partid sau de afaceri.
Deși ca membru CA al TVR nu poate face considerații editoriale legate de emisiunea, Monica Ghirco, veche jurnalistă în instituția din Calea Dorobanților a răbufnit într-o postare pe Facebook.
Ghiurco, care este reprezentanta salariaților în Consiliul de Administrație al TVR, spune că actuala șefă a TVR a pus la cale show-ul din noaptea de Revelion ”în favoarea prietenilor ei”.

Postarea Monicăi Ghiurco despre haosul de la TVR

”Televiziunea Română a fost târâtă într-un nou scandal. Pe bună dreptate, ni se reproșează multe legate de unul dintre programele de Revelion de pe TVR1, realizate de o echipă externă și care trebuie asumat ca atare de cei care au “cumpărat” pentru TVR acest produs.
Nu intru în detalii legate de conținut, e suficientă părerea publicului. Mai ales că în calitate de membru în Consiliul de Administrație al TVR nu pot face considerații de ordin editorial, ar putea fi interpretate ca o forma de intervenție în conținutul programelor sau de cenzură, departe de mine gândul acesta! Eu mă limitez la a vă lămuri ce am crezut eu că trebuie să fac în calitatea mea de reprezentant al salariaților din TVR, cărora PDG Doina Gradea nu doar le desconsideră capacitatea de a face programe bune, ci le și taie orice șansă de a crea si promova proiecte cu care să nu ne fie rușine ca televiziune publică. Desigur, în favoarea prietenilor domniei sale, cu care are interese comune.

Monica Ghiurco

Simt nevoia să vă spun că i-am cerut explicații Doinei Gradea, presedintele-director general al TVR cu privire la costurile emisiunilor de Revelion de pe TVR1, încă din ședința Consiliului de Administrație din luna decembrie, cerându-i să confirme și să justifice sumele alocate pentru refolosirea la Televiziunea Publică a unor formate și personaje de o calitate îndoielnică din palmaresul unei televiziuni comerciale (personaje gen Garcea și Leana lui Partag), cel putin nepotrivite cu misiunea publică a TVR și chiar contrare acesteia!

Stau mărturie stenogramele de ședință că m-am referit exact la acest program care a iscat, pe bună dreptate, un scandal imens.
Doina Gradea a fost extrem de deranjata de această solicitare, precum și de cealaltă cerere a mea de a confirma sau infirma prelungirea contractului cu realizatorul emisiunii Romania 9, Ionut Cristache cu încă un an, în condiții extrem de dezavantajoase pentru TVR, în contradicție cu ceea ce ar trebui să însemne o politică editorială nepartizana la TVR!.

Doina Gradea

Sigur că nu a considerat necesar să dea socoteală unui membru CA pe care îl consideră adversar și pe care l-a dat în judecată acum câteva luni (pentru ca i-am prejudiciat imaginea, acuzand-o public de impostură), dar nici Consiliului de Administrație nu i-a arătat mai multă considerație.

Pe mine m-a invitat în repetate rânduri să părăsesc ședințele de CA, mai ales după ce în ultimele două luni am condiționat votul meu de analiza rapoartelor de control financiar ale Curtii de Conturi și ale Ministerului de Finanțe, și a managementului pe care îl aplică televiziunii publice, un management care aduce mari deservicii și instituției, și publicului.
Din păcate, nu toți colegii din CA au considerat că trebuie sa reacționăm la ceea ce se prefigura ca un nou și nedorit scandal. Desigur, acum explicațiile sunt tardive. Răul a fost făcut. Pe bani publici.
Mă doare sufletul pentru TVR și pentru munca angajaților onești din TVR și, dacă mă credeți, îmi pare extrem de rău că și de această dată am avut dreptate!… Și că suntem prea puțini ca să putem opri răul. E nevoie de intervenția rapidă a Parlamentului.”

Reacții virulente din toate mediile la adresa grozăviei de la TVR

Dorina Rusu, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a anunțat într-un comunicat că s-a autosesizat în legătură cu emisiunea de Revelion de la TVR 1 și va propune analiza ei într-o ședință a CNA.
„În noaptea de Revelion, televiziunea publică publică a dat un spectacol grotesc, care a încălcat nu numai legile bunului-gust şi pe cele ale bunului-simț, ci şi legislaţia audiovizualului”, a scris Dorina Rusu.
„În emisiunea de la TVR nu este vorba doar despre nişte glume proaste la adresa autorităţilor care gestionează criza generată de pandemie, ci despre faptul că televiziunea publică, într-un moment din an în care foarte mulţi oameni se uită la televizor, ia în derâdere regulile de protecţie anti-coronavirus, ba chiar instigă la nerespectarea lor. Acesta a fost încă unul dintre momentele – deloc rare, din păcate – în care TVR şi-a abandonat misiunea publică”, a scris Dorina Rusu.

Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, a notat: „La TVR1 a fost un show de prost gust. TVR trebuie să fie reformat sau să fie desființat. Alte opțiuni nu avem. Eu susțin prima variantă. Și lupt pentru asta”.

Paginademedia.ro a prezentat zilele trecute sumele pe care le-au încasat Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu.  Potrivit informațiilor, Mugur Mihăescu a primit printr-un contract de drepturi de autor, de 52.000 de lei brut (adică 10.700 de euro). Iar Radu Pietreanu a ajuns la o înțelegere cu TVR, la 53.000 de lei brut (aproape 11.000 de euro). Mai mult, s-a mai încheiat un contract cu firma de producție a celor doi de 24.800 de euro, sumă la care se adaugă TVA.

1 comment

Leave a reply