PNL scoate la înaintare ”artileria grea” feminină: Raluca Turcan, vicepremier, și Violeta Alexandru, ministrul Muncii, au ieșit azi la rampă cu anunțuri menite să arate direcția spre care va merge România dacă va rămâne pe planul anunțat repetat de Klaus Iohannis: un viitor Guvern în jurul PNL, după alegerile din 6 decembrie.
Turcan și Alexandru sunt două dintre piesele de bază ale guvernării actuale, iar ”desantul” lor mediatic de azi vine să țină piept presiunilor puse pe Cabinetul Ludovic Orban fie de PSD și aliații săi, fie de pandemie sau tragedii precum cea de la Piatra Neamț.
Prin ieșirile publice de azi, Raluca Turcan și Violeta Alexandru au încercat să împuște doi iepuri dintr-un foc: să arate opiniei publice că o guvernare cu PNL la manșă aduce măsuri bune pentru oameni și să contrabalanseze eventualele pierderi de imagine provocate de cauze externe guvernării.
Vicepremierul Turcan și ministrul Muncii sunt persoanele din actual Executiv cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de încredere, de aceea coordonarea lor de azi are rolul de a proteja imaginea Cabinetului PNL, inevitabil afectată de uzura la guvernare, de atacurile competitorilor politici și de accidente inexorabile precum tragedia de la Piatra Neamț.
Raluca Turcan anunță ajutoare de stat pentru artiști, ziariști, scriitori, editori
Viceprim-ministrul Raluca Turcan a anunţat că, în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, va fi prezentat un memorandum privind o schemă de ajutor de stat pentru industria culturală, cu un buget iniţial estimat de 100 de milioane de euro.
„Memorandumul cu privire la schema de ajutor de stat pentru industria culturală va fi prezentat astăzi în şedinţa de Guvern şi de această schemă de ajutor de stat vor beneficia industria culturală independentă, organizatorii de evenimente culturale şi festivaluri de muzică, librăriile şi editurile. Eligibili vor fi organizaţiile nonguvernamentale şi societăţi comerciale, IMM-uri şi întreprinderi mari”, a declarat Turcan, la Palatul Victoria.
https://www.facebook.com/watch/?v=684139885811513
Vicepremierul a precizat că urmează să se acorde microgranturi cu o valoare fixă de 4.000 de euro şi granturi variabile raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019 sau la numărul de bilete comercializate anul trecut cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar.
„Pentru a beneficia de acest ajutor toate entităţile trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural, pe de o parte, pentru a cunoaşte exact impactul financiar şi, în acelaşi timp, ca o condiţie pentru preînscrierea la aplicarea pentru aceste granturi”, a explicat Raluca Turcan, citată de Agerpres.
Potrivit vicepremierului, se va porni cu un buget estimat de 100 de milioane de euro, urmând ca valoarea finală a acestei scheme de ajutor de stat să fie stabilită în conformitate cu informaţiile obţinute în etapa de preînscriere.
Violeta Alexandru anunță stadiul ajutoarelor pentru șomaj tehnic, zilieri și firme
Aproape 600.000 de persoane au beneficiat de măsura privind acoperirea a 41,5% din costul salarial, suma plătită până în prezent fiind de două miliarde de lei, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
https://www.facebook.com/watch/?v=287095509317381
„Până în acest moment am plătit două miliarde de lei pentru această măsură, fondurile ajungând pentru acoperirea costului salarial pentru aproximativ 600.000 de persoane. Cele mai multe solicitări pentru această măsură au venit din Bucureşti şi din judeţele Prahova, Sibiu şi Suceava”, a explicat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a făcut apel către angajatorii care au făcut cereri incomplete să le completeze, în această situaţie fiind 750 de angajatori, pentru 7.800 de salariaţi.
„Dorinţa mea este ca sprijinul Guvernului să ajungă la fiecare dintre aceşti salariaţi şi îi rog pe angajatori să-şi completeze actele. Am cerut agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă să lucreze cu fiecare angajator. Am verificat personal şi s-au trimis cel puţin 2-3 adrese pentru ei ca să-şi completeze aceste acte. Mi se pare important să folosim aceste fonduri pentru cât mai mulţi români care au nevoie de ele. Fac apel pentru angajatori să intre în legătură cu AJOFM să-şi completeze cererile, mai ales că ele nu sunt aşa de complicate”, a spus Alexandru.
Ea a subliniat că, dată fiind evoluţia lucrurilor, Guvernul ia în considerare ca măsurile de sprijin să fie continuate şi în 2021 şi, de aceea, este important să existe o evaluare corectă la finele acestui an privind nevoile pe care le au angajatorii şi angajaţii, o imagine completă asupra impactului acestor programe fiind de ajutor pentru planificarea sprijinului pentru anul viitor.
„Toate aceste măsuri de sprijin, de la cele care vizează acoperirea a 75% din salariu până la 75% din câştigul salarial mediu brut pentru şomaj tehnic, fondurile pentru zilieri, această măsură de acoperire a 41,5% din costul salarial, sprijinul pentru sezonieri, sprijinul pentru românii care au revenit în ţara şi doresc să rămână în ţară şi să muncească, toate aceste măsuri de sprijin au însumat 7,2 miliarde lei. Sunt 1,4 milioane de persoane pe care le-am sprijinit şi dorim să le sprijinim în continuare”, a punctat Violeta Alexandru