VIDEO. Putin a aterizat la Geneva. Începe marea întâlnire cu Joe Biden

0
631

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri la Geneva pentru primul său summit cu omologul său american Joe Biden, o reuniune destinată să aplaneze tensiunile dintre cele două ţări şi să identifice posibile puncte de convergenţă, potrivit agenţiilor internaţionale de presă citate de Agerpres.

Avionul preşedintelui rus a aterizat pe aeroportul internaţional din Geneva la ora locală 12:27 (10:27 GMT). Vladimir Putin nu a dorit o ceremonie specială de primire din partea autorităţilor locale şi trebuie să se îndrepte imediat spre locul summitului: Vila La Grange, o clădire magnifică din secolul al XVIII-lea, cu o privelişte uluitoare spre lacul Leman.


Dar, în pofida acestui cadru încântător, discuţiile, care vor începe la ora locală 13:00 (11:00 GMT), se anunţă a fi dificile şi tensionate, intervenind într-un moment în care relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt la cel mai jos nivel de după încheierea Războiului rece, notează AFP.

Cel de-al 46-lea preşedinte american a adoptat în ultimele zile un ton foarte ferm faţă de liderul forte de la Kremlin pentru a marca mai bine contrastul cu perioada de ambiguitate a predecesorului său republican, Donald Trump, conform agenţiei franceze de presă.

Biden a spus că Rusia ”va plăti” pentru legătura cu Trump

Într-un interviu cu ABC News difuzat în luna martie, Biden a răspuns ”cred că da” atunci când a fost întrebat dacă, după părerea sa, preşedintele rus este un criminal.

Totodată, Joe Biden l-a descris pe Putin ca pe un om fără suflet şi a adăugat că Rusia ”va plăti preţul” amestecului în alegerile prezidențiale din SUA.

„Va plăti un preţ. Am avut o conversaţie lungă, eu şi el. Îl cunosc relativ bine. Şi, în momentul începerii conversaţiei, am spus: «Eu vă cunosc, şi dumneavoastră mă cunoaşteţi. Dacă vom stabili că s-au întâmplat aceste lucruri, atunci să vă pregătiţi!»”, a afirmat Joe Biden.

Jurnalistul ABC News George Stephanopoulos l-a întrebat pe Biden dacă îl consideră „criminal” pe Vladimir Putin, iar acesta a răspuns: „Da, cred”.

Cum era de așteptat, Rusia a respins imediat acuzaţiile privind amestecul în alegerile prezidențiale din SUA.

„Sunt lipsite de fundament. Concluziile acestui raport sunt confirmate doar de încrederea serviciilor de informaţii în corectitudinea proprie. Nu au fost furnizate date sau dovezi specifice”, a reacţionat Ambasada Rusiei de la Washington, conform BBC News.

Totuși, cât a fost președintele SUA, Donald Trump a acționat în plan internaținal ca o veritabilă ”păpușă Matrioșka” a lui Vladimir Putin: a divizat Occidentul, a subminat SUA din interior prin bagatelizarea pandemiei, culminând cu atacul asupra Capitoliului, într-o învcercare fără precedent în America de a răsturna ordinea de stat stabilită de cetățenii SUA la vot prin alegeri libere.

Leave a reply