Colegul Nick Burchel a realizat un video-reportaj scurt, dar foarte dens în mesajul lui. Îl puteți vedea mai jos și merită să vă consumați două minute din viață pentru a înțelege mai bine de ce e România altfel și în vremuri de pandemie, ca să parafrazăm titlul cărții-vedetă scrise de istoricul Lucian Boia.
Filmarea e făcută pe plaja Canet, în nordul Valenciei, Spania, foarte aproape de celebrul Castel Sagunto unde marele general Hannibal avea să repurteze una dintre cele mai mari bătălii din istorie, în care a îngenuncheat forțele locale aflate sub autoritatea Romei, în ciuda faptului că dispunea de o armată mai puțin numeroasă.
Dar dincolo de partea istorică și de travel a locului, plaja Canet merită privită atent din perspectiva măsurilor de siguranță și prevenție anti-COVID 19, în comparația cu România.
La noi, se înregistrează zilnic, în special în ultimele două săptămâni, niveluri tot mai îngrijorătoare ale impactului pandemiei.
Nu mai departe de duminică. 19 iulie, în România au fost înregistrate 767 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 17 decese într-o singură zi, numere groaznice, care definesc răspândirea aproape necontrolată a noului coronavirus.
În afară de liderii politici iresponsabili, de unii actori și ziariști care le copiază discursul, o mare vină o au și acei oameni de rând dezinteresați de măsurile de prevenție cum ar fi purtarea măștii sau distanța dintre persoane.
Dacă veți privi în înregistrarea video de pe plaja din regiunea Valencia, la Marea Mediterană, veți vedea până unde au ajun spaniolii cu respectarea acestor reguli vitale pentru sănătatea publică.
Purtarea măștii a devenit deja obligatorie în orice loc, nu doar în spații închise (magazine, săli, restaurante etc.), ci și în aer liber, chiar și pe plajă!
Dar și mai interesant, se poate vedea că, pe nisip, spațiile pentru stat la plajă sunt delimitate cu panglici de culori diferite, pentru a cunoaște gradul de ocupare al perimetrului respectiv și a respecta distanța minimă de protecție.
Consiliul municipal din Canet d ‘En Berenguer (localitatea care deține plaja Canet) a pus în practică un sistem digital prin care locuitorii și turiștii se obișnuiesc cu un nou conceput de plajă prin… programare, menit să asigure respectarea măsurilor de securitate anti-Covid-19.
Au fost amplasate panglici colorate care delimitează loturile de diferite dimensiuni pe nisip și includ „coridoare” pe care oamenii să le parcurgă pentru a nu se apropia prea mult de alții.
Pentru a rezerva un loc, a fost proiectată o aplicație pentru telefoane mobile disponibilă în Play Store și în curând în Apple Store. Totuși, consiliul municipal va face rezervări și prin telefon.