VIDEO: Sistem antiaerian Pantsir capturat de ucrainieni. Detalii despre Pantsir

0
1116

„Sistemul de rachete Pantsir (în rusă: Панцирь, lit. '”Carapace”‘) este o familie de sisteme de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune autopropulsată și de artilerie antiaeriană.

Începând cu Pantsir-S1 (în rusă: Панцирь-С1, numele de raportare NATO SA-22 Greyhound) ca primă versiune, este produs de KBP Instrument Design Bureau din Tula, Rusia. Pantsir-S1 a fost proiectat pentru a oferi apărare aeriană punctuală a instalațiilor militare, industriale și administrative împotriva aeronavelor, elicopterelor, munițiilor de precizie, rachetelor de croazieră și UAV-urilor; și pentru a oferi protecție suplimentară unităților de apărare aeriană împotriva atacurilor aeriene inamice folosind muniții de precizie, în special la altitudini joase până la extrem de scăzute”, aflam de pe site-ul Wikipedia.

Prima versiune finită a fost finalizată în 1995 cu radarul 1L36, ulterior a fost proiectat un altul. Este un sistem de apărare aeriană la sol cu ​​rază scurtă și medie de acțiune, pe roți, pe șenile sau staționar, cu doi până la trei operatori.

Apărarea sa aeriană constă în tunuri antiaeriene automate și rachete sol-aer cu urmărire radar sau optică a țintei și ghidare de comandă radio. Scopul său este protejarea punctelor și țintelor de zonă civile și militare, pentru trupe motorizate sau mecanizate până la dimensiunea regimentului sau ca activ defensiv al sistemelor de apărare aeriană de rang superior precum S-300/S-400.


Sistemul are capacitate pentru misiuni anti-muniție. Poate lovi ținte de pe linia de plutire/de deasupra apei. Poate funcționa într-un mod complet automat. Are capacitatea de a lucra într-un mod complet pasiv.

Probabilitatea de a lovi o țintă pentru 1 rachetă nu este mai mică de 0,7 cu un timp de reacție de 4-6 secunde. Poate trage rachete și armament de arme în timpul mișcării. Pentru stația radar principală, detectarea timpurie a înălțimii poate fi între 0-60° sau 26-82°, în funcție de mod. Sistemul a atins avantaje semnificative față de alte sisteme, cum ar fi Crotale NG (Franța), Roland-3 (Franța + Germania), Rapier 2000 (Marea Britanie), SeaRAM (Germania + SUA).

Acest lucru nu este confirmat de testarea comparativă, dar rezultă clar din limita declarată a posibilităților sistemelor (2010). În 2013, a existat o variantă cu două stații radar pentru detectarea timpurie, stând spate în spate.

Sistemul are o structură modulară care permite înlocuirea rapidă și ușoară a oricărei piese. După ce primește coordonatele țintei (de la orice sursă) poate învinge ținta (folosind toate radarul, cu excepția radarul de detectare timpurie) într-un interval de la -5 la +85 (82) grade (vertical). Intervalul dintre lansările de rachete este de 1-1,5 secunde (un record mondial pentru sistemele analogice). Sistemul de rachete S-400 Triumf și Pantsir poate fi integrat într-un sistem de apărare cu două straturi.”

Surse: Twitter & Wikipedia

Leave a reply