sâmbătă, iulie 31

VIDEO. O țară întreagă aflată în stare de șoc după asasinarea celui mai popular prezentator TV. Avea discurs anticorupție și primise o amenințare cu moartea

0
834

Asasinarea popularului prezentator de televiziune Efraín Ruales, în vârstă de 36 de ani, a provocat un asemenea nivel de agitație socială în Ecuador, încât chiar și președintele țării sud-americane, Lenín Moreno, a dat instrucțiuni ca „ancheta să se desfășoare cu cea mai mare viteză”.

Ruales a fost asasinat miercuri în timp ce conducea camionul pe un bulevard din nordul localității Guayaquil.

Poliția a raportat că Ruales a avut patru răni prin împușcare și, deși nu a clarificat motivul atacului, inițial a exclus că este vorba despre un jaf după ce a verificat că toate lucrurile sale se aflau în mașină.


După ce s-a aflat vestea morții, ziarul El Universo a publicat un videoclip de anul trecut în care prezentatorul denunța că a primit o amenințare cu moartea pentru acuzațiile sale de corupție.

“Nu putem spune dacă au existat sau nu amenințări, suntem în procesul de investigație. Prima ipoteză nu s-ar putea spune că este un jaf”, a declarat reporterilor César Zapata, comandantul Poliției Naționale.

Colaboratorul BBC în Ecuador, Matías Zibell, a declarat că moartea omului de televiziune a provocat agitație în țară, care se confruntă cu un climat de tensiune din cauza scandalurilor asociate cu vaccinul coronavirus și a apropierii alegerilor.

“Asasinarea lui Efraín Ruales încordează și mai mult climatul social și politic din Ecuador, care se pregătește în 7 februarie pentru alegerea unui nou președinte. Scenariul este și mai complex la câteva zile înainte de alegerea unui nou președinte”, spune el.

Comandantul Zapata a raportat că Ruales fusese cu prietena sa într-o sală de sport de unde a plecat la ora 7:00 dimineața, „fiecare mergea acasă”.

La scurt timp după plecare, la aproximativ 600 de metri de sală, conform presei locale, prezentatorul a fost atacat dintr-un alt autovehicul.

Ruales își conducea Ford Explorer-ul gri pe strada Guillermo Cubillo Renella – aparent pentru a o lua pe bulevardul Juan Tanca Marengo – când a fost atacat dintr-un vehicul, se pare un Gran Vitara albastru și gri. Rănit, prezentatorul a avansat aproximativ 20 de metri până a ajuns la jumătatea drumului.

Ruales mergea acasă la La Puntilla, cantonul Samborondón, după ce a părăsit antrenamentele din sala de sport situată în sectorul bulevardului Felipe Pezo Campuzano. Acolo venise foarte devreme cu partenera sa; tânăra era încă în sala de gimnastică când a avut loc atacul.

Potrivit lui Zapata, trei găuri de gloanțe au fost găsite pe partea șoferului, alta pe partea dreaptă la înălțimea ferestrei.

Potrivit lui Matías Zibell, inițial a fost lansată o știre care afirma că moartea lui Ruales a avut loc înainte ca acesta să depună mărturie într-un caz de corupție în timpul pandemiei, dar autoritățile au negat-o.

Ruales, în vârstă de 36 de ani, a fost unul dintre cele mai carismatice personaje dintr-o emisiune de varietăți de la postul TV Ecuavisa.

Ca actor, a participat la numeroase seriale și programe de televiziune locale, inclusiv „Solteros sin Compromiso”, „La panadería” și „Así pasa!”

Pe lângă faptul că a fost actor, a fost și una dintre cele mai influente figuri de pe rețelele de socializare din țară, unde a postat deseori „înregistrări comice”.

Ministrul Patricio Pazmiño a descris uciderea lui Ruales ca fiind „regretabilă” și a indicat că poliția și unitățile lor specializate vor desfășura „toate acțiunile” anchetei pentru a determina cauzele.

 

Leave a reply